биткойн плащания

Какви са предимствата при плащане с биткойн?

5 минути четене

Шансът да не сте чули за съществуването на криптовалутите като Bitcoin или Etherium, особено през 2021 е много малък. Много хора ги използват просто за инвестиция, а не като платежна система. Но плащанията с криптовалути имат своите предимства пред плащането с карти или други конвенционални методи и в тази статия ще ви разкажем за част от тях. Биткойн, като първата и най-популярна криптовалута, е изградена по начин, предоставящ уникални възможности пред традиционните методи за плащане. 

Какво е Биткойн?

Биткойн е децентрализирана peer-to-peer криптовалута, която позволява на онлайн потребителите да обменят онлайн стойност, наречена биткойни (Bitcoins, BTC). Казахме децентрализирана, защото системата е създадена по начин, който не изисква централна точка (институция, фирма) да извършва контрол и регулация. Когато излъчите Биткойн трансакция, тя се записва в т.нар. blockchain, който се съхранява на много сървъри по света. Всеки един от тези сървъри съдържа всички някога извършени трансакции. Този blockchain премахва нуждата от централен орган, който да поддържа тази информация.

Биткойните, за разлика от традиционните валути, не се издават (печатат) от банка или правителство. Можете да спечелите биткойни, ако имате необходимото оборудване, за да ги “копаете” или можете да си купите директно биткойни от борса. Вашите биткойни ще бъдат във вашия биткойн портфейл, който може да се създаде само с няколко клика.

В целия свят има само 21 милиона биткойна. Това е стриктно лимитирано и никой не може да промени това. Заради този лимит, не може да се развие инфлация, както при конвенционалните валути.

Знаехте ли, че VPS.BG приема крипто валути от 2014 година? Проверете нашите Bitcoin VPS планове и изберете най-подходящия за вас.

Предимства при плащане с крипто

Имайки знания относно Биткойн проекта, сега по-лесно ще можете да разберете и да си обясните най-големите предимства при плащане с криптовалути.

Дискретни плащания.

Биткойн трансакциите не разкриват никаква информация, която може да се свърже с вас. Точно както при плащането кеш, но дигитално.Това не означава, че трансакциите са 100% анонимни и непроследими, но е по-трудно.

Без ограничения и лимити.

Можете да изпратите пари до когото пожелаете. Няма нищо, което да ви блокира. И това е така, защото биткойн не се контролира от никого. Няма закони, няма регулатори. 

Бързи преводи.

Можете да изпратите средства до всяка точка на света за минути. Скоростта на потвърждаване на трансакцията зависи от това колко висока такса платите. 

Финансова свобода.

Някои хора нямат достъп до банки, карти и други традиционни методи на плащане. Биткойн им предоставя начин, по който те могат да търгуват онлайн, без да зависи от правителството или друг вид организации. 

Достъпни международни преводи.

Стандартните банкови такси за превод към чужбина са високи (извън ЕС). Биткойн ви позволява да преведете пари, като таксата ще е еднаква, без значение къде се намира получателя. Таксата се определя от скоростта, а не от дистанцията.

Мобилни плащания.

Можете да изпращате биткойн трансакции дори от вашия телефон само с няколко стъпки. Има много мобилни приложения за тази цел. Просто изберете най-удачното за вас и започнете да плащате с крипто. 

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод