Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

Как да сменя SSH порта на сървъра си?

Смяната на SSH порта на Вашия сървър е лесна процедура и малка стъпка към по-сигурен сървър. По подразбиране SSH порта на всички Linux дистрибуции е 22.

 

Първи стъпки

За да сменим SSH порта на сървъра ще Ви е необходим root достъп до самия него чрез SSH. Отворете Вашия SSH клиент или напишете следната команда във Вашия терминал:

 

ssh root@your_server_ip

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Променете your_server_ip с IP адреса на Вашия сървър.

 

Смяна на SSH порт

За да променим SSH порта ще е необходимо да редактираме файла /etc/ssh/sshd_config. Преди да го редактирате, ние Ви препоръчваме да направите бекъп на конфигурационния файл, изпълнявайки тази команда във Вашия терминал:

 

cp /etc/ssh/sshd_config /etc/ssh/sshd_config_

 

След това отворете файла с Вашия любим редактор. За целта на този урок ние ще използваме vim:

 

vim /etc/ssh/sshd_config

 

След като отворите файла натиснете i, за да влезете в режим на редакция, намерете реда започващ с Port и премахнете #, ако има такъв елемент пред него. Както може би се досещате по този начин ще укажем кой порт да се използва за SSH.

 

 

Можете да промените това число на всякакво друго, стига новия порт да не се използва от друго приложение. Максималният порт може да бъде 65535. Например ние ще заложим порт 22002.

След като сте направили промяната, натиснете [Esc] и след това напишете :x.

 

Рестартиране на SSH

За да приложим промените е необходимо да рестартираме услугата:

service sshd restart

 

ВАЖНО: Моля, уверете се, че нямате активен firewall на Вашия сървър. Ако имате такъв, то моля коригирайте неговите правила и позволете външния достъп до новия порт за SSH. В противен случай следващата ви връзка към сървъра може да не е успешна.

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод