Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

Как да управлявате облачен сървър с Docker

Docker е платформа, с чиято помощ можете да премахнете всякакви зависимости на ниво софтуер и операционна система. Това позволява на вашите уеб приложения да работят безпроблемно на всякакви системни конфигурации.

Платформата използва контейнери, за да постави изходния код и всички използвани библиотеки и разширения в контейнери, които след това могат да бъдат качени на други машини с различна конфигурация. Това позволява на приложението да работи, без да се налага да се притеснявате за каквито и да е софтуерни или системни изисквания.


Какво включва Docker инсталацията?

Този темплейт включва пълна Docker инсталация. Поддържат се командите "docker" и "docker compose", които ви позволяват да управлявате единични и Docker приложения с много контейнери. Това са ключови команди, когато става въпрос за работа с Docker през терминал, тъй като те ви позволяват да създавате, стартирате, спирате, рестартирате и премахвате контейнери.


Как се използва Docker

Когато закупите сървър с Docker, софтуерът ще бъде автоматично инсталиран на облачния сървър.


Как да проверите дали Docker е инсталиран успешно

След като инсталирате Docker е добра идея да проверите дали софтуера работи правилно. Можете да направите това, като изпълните следната команда: docker run hello-world

Тази команда ще изтегли имидж, ще стартира контейнер от него и ще покаже съобщение, потвърждаващо, че вашата инсталация работи както трябва.


Полезни команди

След като се уверите инсталацията е направена успешно, можете да започнете да използвате софтуера с командата docker. Командите също включват: docker run, docker ps, docker stop, docker rm, docker pull и други.


Как да изтеглите и стартирате имидж

Можете също да изтеглите даден имидж, с помощта на командата docker pull. Например, за да изтеглите най-новия имидж на Ubuntu, изпълнете: docker pull ubuntu:latest

След като имате имидж, можете да стартирате контейнер от него, като използвате командата docker run. Например, за да стартирате контейнер от имиджа на Ubuntu и да започнете shell сесия, изпълнете: docker run -it ubuntu:latest /bin/bash

Това ще стартира нов контейнер и ще отвори bash shell вътре в самия контейнера. Това ви позволява да изпълнявате команди, сякаш сте на машина с Ubuntu.


Инсталационен Bash скрипт за Docker

От VPS.BG се стремим да предпазим вашата поверителност и искаме вие и вашата лична информация да сте защитени по всяко време. Целим да останем напълно прозрачни, когато става въпрос за всички наши сървърни приложения, както и за нашите инсталационните скриптове, които използваме, за да настроим всяко приложение на вашия облачен сървър.

Поради това, можете да видите целия инсталационен скрипт в нашата VPS.BG GitHub репозитория.

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод