Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

Каква е разликата между услугите KVM VPS, OpenVZ VPS и VDS?

Ние предлагаме три различни услуги, предлагащи виртуални сървъри, но помежду им има съществени разлики - в политиката, която прилагаме при предлагането им и в технологията, която е използвана. В тази статия ще направим бърз обзор на трите услуги и ще изтъкнем техните плюсове и минуси.

KVM VPS

Виртуалните сървъри, използващи услугата ни KVM VPS, са базирани на KVM технологията за виртуализация, която предоставя "истинска" виртуализация и Вашия виртуален сървър оперира като отделен сървър от сървъра-майка. Това Ви предоставя по-голяма гъвкавост - можете да инсталирате собствен Kernel, да инсталирате Windows/BSD, да използвате технологии като Docker и други. Ресурсите на сървъра-майка са споделени между всички останали виртуални сървъри. Вашата RAM памет и дисково пространство са гарантирани, но CPU ресурсът - не. Това означава, че не можете да използвате наличната CPU мощност 100% от времето.

 

VDS - Dedicated Instances

За тази услуга ние също използваме виртуализацията KVM, за която споменахме по-горе. Отново - имате пълната свобода да инсталирате каквото пожелаете. Съществената разлика между тази и KVM VPS услугата е че Вашите ресурси НЕ се споделят с останалите ни клиенти и всички описани в абонаментните планове ресурси са налични за Вас в 100% от времето. Ако абонаментният Ви план предлага 2 CPU ядра, то Вие получавате 2 CPU ядра от процесора на сървъра-майка, които можете да употребявате в 100% от времето.

 

OpenVZ VPS (Deprecated)

OpenVZ е виртуализация, базирана на контейнери и може да бъде използвана само под Linux дистрибуция и специфична версия нa Kernel - 2.6.32. Виртуализацията има предимства спрямо KVM - по-бърза и по-ефективна от гледна точка на ресурси, което допринася за по-ниска цена за крайния клиент. За съжаление, тази виртуализация няма да се поддържа скоро. Минусът при тази технология е, че не можете да инсталирате собствен Kernel, както и други, описани в таблицата по-долу.

 

Сравнителна таблица

По-долу можете да разгледате таблично какви са разликите между видовете услуги.

  OpenVZ VPS KVM VPS Dedicated Instance
Собствен Kernel Не Да Да
Висока производителност Да Да Да
Windows/BSD Не Да Да
Приложения като docker и др. Не Да Да
Ъпгрейд на плана без рестарт Да Не Не

Ъпгрейд на Linux дистрибуция

без преинсталация

Не Да Да

 

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод