Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

Какво е PTR запис и как да приложа такъв към IP адреса си?

В тази статия ще Ви разкажем какво е PTR (още наричан Reverse DNS, обратен) запис и как да приложите такъв запис за Вашия IP адрес от клиентската ни зона.

Какво е PTR запис?

PTR записът, казано по прост начин, работи по обратния начин, по който работи A записа. А записът свързва Вашето домейн име с IP адрес, а PTR записа от своя страна - свързва IP адрес към домейн име. Те работят независимо един от друг, но често се среща дадено домейн име да отговаря на даден IP адрес и този IP адрес да има PTR запис към същия домейн. 

Най-честата употреба на PTR записите е в това, че те се използват за верификация в имейл клиентите. Имайки PTR запис, шансът Вашите имейли да попаднат в СПАМ филтрите на имейл клиентите е по-малък. Затова е препоръчително да имате правилен PTR запис на IP адреса, от който изпращате имейли.

Прилагане на PTR запис на сървър

Влезте в профила си в клиентската зона. Натиснете на Услуги

Ще се отвори страница с всички Ваши услуги. Натиснете на бутона Детайли срещу услугата, за която желаете да приложите обратен запис.

В новоотворената страница ще видите информация, касаеща Вашата услуга. Натиснете на таба Настройки. Ще се изобрази таблица с всички IP адреси, принадлежащи на този сървър. Срещу IP адреса, на който желаете да сложите обратен запис, натиснете Редактирай линка, намиращ се под колонката PTR запис. 

Ще се отвори прозорец, в който трябва да въведете обратния запис:

Въведете хост име, което ще бъде обратен запис на този IP адрес, и натиснете Приложи.

Забележка: Името трябва да бъде валиден FQDN (fully qualified domain name).

ЗабележкаАко желаете да премахнете PTR записа, оставете полето празно или натиснете бутона Премахни в таблицата с IP адреси.

Това беше последната стъпка. PTR записът е приложен успешно. Промяната ще се отрази до 48 часа.

Ако изпитвате някакви проблеми или затруднение, не се колебайте да се свържете с нас - ще се радваме да Ви съдействаме.

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод