Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

KVM VPS или OpenVZ VPS? Коя виртуализация да избера?

KVM и OpenVZ са много често срещани на хостинг пазара технологии за виртуализация. Двете технологии имат коренни разлики в дизайна си, предоставят различни възможности и много често избора на правилната виртуализация е объркващ. В този материал ще Ви разкажем за двете технологии и как да направите информиран избор за Вашия следващ VPS или нает сървър.

 

Какво е KVM?

KVM или Kernel-based Virtual Machine е проект с отворен код за виртуализация, работещ под Linux. Софтуерът предлага управлението и платформата за виртуални сървъри с пълна виртуализация. Това означава, че всеки виртуален сървър (VPS) разполага с виртуализиран хардуер и собствено ядро (kernel). Това позволява да използвате и Windows операционна система. Вземайки предвид тези факти, можем да заключим, че KVM базираните VPS/VDS се доближават много до поведение, което е подобно на наетите сървъри.

 

Какво е OpenVZ?

OpenVZ е отново технология за виртуализация, оперираща под Linux. Дизайнът на софтуера и “виртуалните машини” е доста по-различен от този на KVM. Тази виртуализация използва контейнери, т.е. всеки VPS споделя едно общо ядро (kernel), но в същото време всеки контейнер е отделен от другите, има собствен IP адрес, мрежа, ресурси, процеси, приложения и прочее. 

 

Сравнителна таблица

Разкрихме Ви някои от най-големите разлики между двете технологии. Заради разликата в дизайна на софтуерите, съществуват и някои технически ограничения в тяхната употреба. Нека разгледаме някои от тях. 

 

 

KVM

OpenVZ

Промени по kernel

Да

Не

По-добра изолация - ресурси

Да

Не

Главни обновления на OS

Да

Не

Ефективна употреба на ресурси

Не

Да

Промяна на плана изисква рестарт

Да

Не

 

Практическо сравнение на KVM и OpenVZ VPS/VDS

 

 

KVM

OpenVZ

Мога ли да използвам Windows?

Да

Не

Мога ли да хоствам сайт?

Да

Да

Мога ли да използвам Docker?

Да

Не

Мога ли да инсталирам VPN?

Да

Да

Проекти със специфични сървърни изисквания

Да

Не

Промени по ядрото

Да

Не

 

Надяваме се да сме Ви помогнали в разбирането на разликите между двете виртуализационни технологии. Ако имате някакви въпроси, свързани с KVM или OpenVZ, моля, свържете се с нас!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод