floating ip нова функционалност

Floating IP: без повече downtime. Какво е Floating IP?

2 минути четене

След усърдна работа на нашите колеги, повече от щастливи сме да обявим, че новата функционалност Floating IP е разработена и готова за употреба. Функционалността е напълно тествана и достъпна за всички потребители.

Какво е Floating IP?

Floating IP е услуга, която ви позволява да закупите IP адрес, който е отделен от сървъри и услуги, напълно независим. Услугата се поръчва отделно и не се обвързва с ваш сървър. Едно Floating IP може да бъде приложено на сървър и по-късно приложено на друг сървър. По този начин ви се предоставя възможност лесно, гъвкаво и автоматизирано да разменяте IP адреси измежду вашите сървъри. Благодарение на тази услуга, може да се разработи т.нар. failover механизъм - механизъм, при който, ако даден сървър е офлайн, то веднага IP адреса да се премести на работещ сървър. 

За какво се използва Floating IP?

Нека си представим следната ситуация: имате два сървъра и всеки един от тях има по 2 допълнителни IP адреса. Преди създаването на Floating IP, разместването на IP адресите между VPS или нает сървър беше затруднено и изискваше време. Сега това може да се случи само с няколко клика, на момента.

Най-голямото приложение на тази услуга е, когато даден сървър излезе извън строя - офлайн. В такъв момент, IP адреса на повредения сървър лесно и бързо може да бъде преместен на друг бекъп сървър, за да се минимизира downtime-а. Ключовият момент тук е да имате бекъп сървър, на който данните се репликират от главния сървър, за да може когато се извърши смяната, бекъп сървърът да съдържа всички файлове и конфигурации. 

Каква е цената за Floating IP адрес?

Цената не е променена. Цената за един Floating IP адрес е 6 лева с ДДС, а цената за DDoS защитено IP е 24 лева с ДДС на месец.

Как мога да поръчам Floating IP адрес(и)?

Можете да поръчате “плаващи” IP адреси лесно от клиентската зона. Навигирайте до Моите услуги > Поръчай Floating IP. В новоотворената страница, моля, изберете колко IP адреса желаете да поръчате и продължете с поръчката. След успешно заплащане, адресите ще бъдат добавени автоматично към вашия акаунт и ще можете да ги управлявате.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод