Собствено IP

Какви са ползите от собствен IP адрес за вашия сайт?

5 минути четене

Ако наскоро сте разглеждали планове за споделен уеб хостинг, навярно сте попадали на двата основни типа на пазара - споделен уеб хостинг със споделен IP адрес и такъв със собствен. В тази статия ще обясним какви са разликите между двете конфигурации и в какви аспекти те могат да повлияят на производителността на вашия уебсайт, неговото SEO, изпращане на имейли и т.н.

 

Какво е IP адрес?

Съкращението IP идва от “Интернет протокол”. Той може да бъде определен като уникален адрес, подобен на телефонните номера, които ние, хората, използваме, но с повече цифри. IP адресите се използват от машини (предимно компютри) за свързване при изпращане на информация през интернет или локални мрежи. Благодарение на тези уникални номера, машините, получаващи информация, знаят точно от кое устройство идва тя. Тези, които изпращат информация, знаят желания адрес, където тя трябва да бъде доставена.

Домейн имената всъщност презентират IP адреси. Това е възможно благодарение на DNS (Domain Name Server), което може да опишем, като телефонния указател на интернет мрежата. По-трудно е хората да запомнят дълги последователности от числа, затова DNS превежда домейните в IP адреси. Ще ви дадем пример с IP адреса на Google, който без DNS изглежда така 216.58.217.206 и е много по -труден за запомняне. Обобщено, когато потребител пише в лентата за търсене на браузъра си определен домейн, се извършва DNS заявка, която от своя страна се изпълнява от DNS сървъри (често на интернет доставчика ви), за да бъде отворен сайта, свързан с този домейн.

 

Какво представлява собствен IP адрес в контекста на споделения хостинг?

Наличието на собствен IP адрес означава, че домейнът на вашия уебсайт е свързан със собствен IP адрес, а не с този, който е основен на сървъра, на който е хостван. Собственият IP адрес се използва само за вашия домейн, вместо да го споделяте с всички уебсайтове, хоствани на същия споделен сървър.

 

Разликите между споделен и собствен IP адрес

Плановете за споделен уеб хостинг, обикновено се предлагат със споделен IP адрес. Това означава, че IP адресът на сървъра се споделя между множество домейни, на сайтове хоствани на съответния сървър. При по-евтините планове на споделен хостинг, обикновено се хостват стотици уебсайтове/домейни на един и същ сървър с един и същ IP адрес.

 

Как собственият IP адрес може да бъде от полза за вашия уебсайт?

  1. Имейл репутация

Използването на споделен IP може да повлияе негативно на репутацията на вашия имейл. Когато споделяте IP със стотици потребители с потенциално съмнителни дейности, общият IP адрес може да попадне в черния списък и дори вие самите да не извършвате сенчести практики, ще бъдете засегнати, тъй като вашият домейн е свързан с същия IP адрес. Това е един много често срещан проблем и най -доброто решение за предотвратяване на каквито и да е вреди за използването и репутацията на имейла ви е да имате споделен уеб хостинг със собствен IP адрес. Това ще ви позволи да отговаряте за цялата информация, предадена през него и да сте сигурни, че няма да попаднете в черните списъци. Ние се стремим да предоставяме висококачествени услуги, а плановете за споделен уеб хостинг, които предлагаме са със собствени IP адреси, включени в плана.

  1. Сигурност и SEO 

Спорна е темата, дали собственият IP адрес е от полза за SEO на вашия уебсайт. Въпреки това, няма да ви струва много да имате собствен IP адрес, ако наистина планирате да развивате и налагате бизнеса си.

 

  1. Идентичност на бизнеса

Собственият IP адрес трябва да бъде част от идентичността на вашия бранд. По същия начин, по който използвате собствения си домейн, бизнес имейл, социални мрежи и други канали, които може да са свързани с вашия бранд, трябва да помислите за уникален IP адрес, свързан само с името на домейна на вашия бизнес, идентифициращ вашия уебсайт.

 

Как да проверя дали уебсайтът ми е със споделен IP адрес или собствен?

Ако покупката на вашия хостинг план не е станало ясно дали вашият домейн ще бъде на споделен или собствен IP адрес, има много уебсайтове, които можете да използвате, за да разберете.

Ще ви дадем пример с:

 www.viewdns.info

Просто въведете името на домейна на уебсайта си и направете проверка. Ще получите информация за броя на домейните, свързани с IP адреса. Ако има само един IP адрес свързан с вашия домейн, това означава, че използвате споделен хостинг със собствен IP адрес. Ако домейните са повече, можете да проверите дали можете да закупите собствен IP адрес. Ако това не е възможно, може да мигрирате сайта си към уеб хостинг доставчик, който предлага тази услуга в хостинг плановете си.

 

Как да получа собствен IP адрес за моя уебсайт на споделен хостинг?

Както споменахме по-горе, ако използвате нашите услуги, не е нужно да се притеснявате - всеки от нашите планове включва собствен IP адрес.

Ако хоствате уебсайта си при друг доставчик и планът ви не включва собствен IP адрес, можете да проверите в клиентската зона на потребителския си профил и да го добавите от там. Друга възможност е просто да се свържете с отдела за поддръжка за клиенти и да попитате как можете да имате свой собствен IP.

 

Заключение

Въпреки че мненията за необходимостта от собствени IP адреси са в разногласни, ние вярваме, че ползите са много повече и разликата в цената на плана със споделен IP и собствен IP не е от решаващо значение. Когато избирате от какъв план се нуждаете, преценете кой ще донесе повече позитиви на вашия бизнес, вместо да купувате този, който е с най-ниска цена на пазара.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод