Какво е VPN и защо е важно за интернет безопасността

5 минути четене

Ако не използвате VPN, то вероятно поне сте чували за него вече. Съкращение е от Virtual Private Network или Виртуална Частна Мрежа, но за какво се използва и защо е важно за интернет безопасността на потребителите? Най-просто казано, виртуалната частна мрежа създава сигурен тунел на данни между вашето устройство и сървър. Първоначално е разработено за служителите на корпорации за сигурен отдалечен достъп до вътрешната мрежа на компанията (например от друг офис или при пътуване). В днешни дни се използва и за много други цели.

VPN е добър начин да увеличите поверителността и да постигнете по-високо ниво на сигурност на данните.

Някои интернет потребители предпочитат да сърфират анонимно с цел да защитят своята идентичност, лични данни и местоположение. С помощта на VPN това се постига лесно и вашата онлайн активност е скрита от интернет доставчика, а данните са криптирани и сигурността увеличена значително. Това е особено важно, когато използвате обществен Wi-Fi (в кафе, летище и др.), тъй като те обикновено са обект на атаки от хакери, доста уязвими са и лесно могат да доведат до изтичане на информация, пароли, източване на кредитна карта и т.н.. Друго голямо предимство е, че вашият действителен IP адрес е скрит, докато сърфирате, тъй като се използва този на сървъра. Разбира се, няма гаранция за пълна анонимност, но определено ще е по-трудно на трети страни да събират информация за вашата онлайн активност.

Както разбрахме, при сърфиране се използва IP адреса на сървъра и всъщност една от най-популярните употреби е именно използването на VPN сървър от друга държава, за да се избегнат специфични ограничения отнасящи се за съответната страна или регион. Доста често държавни органи налагат цензура и блокират определени сайтове или приложения. В други случаи услугата просто не се предоставя в някои държави по правни причини, например Netflix или сайтове за залагания. VPN е добро решение да избегнете тези ограничения, тъй като адресът, който се вижда е този на сървъра и така маскирате своето местоположение. Например използвайки VPN сървър намиращ се в САЩ, ще можете да използвате Netflix, защото той ще разпознае връзката по IP адреса, намиращ се в САЩ. Това е лесно и евтино решение на проблемът с ограниченията, обикновено струва няколко щатски долара на месец.

Сега, нека разгледаме няколко неща, които трябва да имате предвид при избора на VPN доставчик. Запознайте се в детайли с тяхната политика за поверителност. Ако услугата е напълно безплатна, това може да означава само едно нещо - те вероятно продават данните за активността на потребителите на рекламодатели. От една страна вашите данни са защитени в интернет, но от друга страна VPN провайдъра може да следи какво правите, подобно на интернет доставчика. И те най-вероятно ще споделят тази информация, за да вземат своята печалба. Това означава ли, че платената VPN услуга ще е по-защитена? Не е задължително. В скорошен случай на изтичане на информация от 7 доставчика, всички логове и клиентски данни на над 20 милиона потребители са изтекли, въпреки че те са твърдяли, че имат политика да не съхраняват никакви логове. Да, правилно прочетохте - те ясно са декларирали, че не пазят логове, а всъщност са го правили. Трудно е да разберем кой провайдър казва истината, докато не дойде момента, в който нещата се объркат. Затова направете лично проучване и се подсигурете, че сте избрали доставчик с добра репутация и високо обществено доверие. Също имайте предвид, че безплатните услуги обикновено са с по-ниско качество, в случая това означава по-ниска скорост, но пък това е добър начин да тествате софтуера как работи, преди да преминете към платен VPN.

Вземете под внимание следното:

  • Препоръчваме да изберете доставчик, който няма против да опитате услугата безплатно или предоставя добра политика за връщане на парите. По този начин ще разберете дали скоростта е добра, което е доста важно, ако не искате вашето видео постоянно да прекъсва и да зарежда бавно.

  • Проверете за отзиви и информация за репутацията, попитайте приятели и колеги. Важно е да сте сигурни, че е доставчикът е безопасен и надежден.

  • Колкото повече сървъри и локации се предлагат, толкова по-добре. Това позволява да използвате различен сървър всеки път, което значително подобрява поверителността и анонимността.

  • Клиентското обслужване също е важно. Проверете дали поддръжката е бърза и полезна.

 

Ако желаете да навлезете още повече в темата - може сами да инсталирате VPN сървър на своя VPS, вместо да използвате VPN доставчик. Вижте нашия урок за инсталиране и настройка на SoftEther VPN сървър.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод