Изберете най-подходящия VPN протокол за вас. 7 от най-използваните VPN протоколи

8 минути четене

С ежегодно нарастващия брой проблеми свързани с нашите лични данни, както и цялостната загуба на поверителност в онлайн пространството, не е изненада, че голяма част от онлайн потребители в днешно време (близо една трета) използват VPN, за да си гарантират сигурност. Понятието VPN означава „виртуална частна мрежа“, която работи чрез създаване на подсигурен тунел, който позволява изпращане на криптирани данни от вашето устройство към отдалечен сървър, намиращ се в друга точка на света. Самите VPN услуги използват редица различни VPN протоколи за криптиране и удостоверяване на връзката. Протоколите пък от своя страна определят как вашите данни ще бъдат пренасочват през дадената VPN връзка. Тези протоколи обаче не са еднакви, а точно обратното -  всички те имат собствени правила и изпълняват инструкциите за свързване по различен начин. Това от своя страна влияе както върху производителността, така и на максималната поверителност, която може да бъде предоставена чрез използването на дадената VPN услуга. Въпреки това е важно да знаете, че използването на VPN ще ви помогне да предпазите и вас, и вашите данни, докато сте онлайн.

Изборът на VPN протокол е изцяло във вашите ръце и главно зависи от причините, поради които желаете да използвате дадена VPN услуга. Може би искате да получите достъп до дадени социални мрежи? Или пък ви се налага да използвате публична Wi-Fi мрежа на обществено място, за да направите поръчка или транзакция? Може би просто искате да защитите себе си и вашата анонимност, докато сте онлайн?

Независимо от целите, заради които искате да използвате VPN, вие винаги ще имате обширен избор от VPN протоколи, които ще са подходящи за вас и вашите нужди. Въпреки това обаче всеки един от тях има както своите добри, така и негативни страни относно сигурността, скоростта и стабилността на връзката. Затова преди да направите своя избор, е необходимо да сте запознати с различните протоколи, както и с това, което всеки един може да ви предложи, за да откриете най-подходящия избор за вас.

PPTP

Point-to-point tunneling protocol - PPTP, е един от най-старите и широко използвани протоколи за създаване на VPN тунели. Той е разработен от Microsoft през 90-те години на миналия век и основната му цел е да криптира данни при предаването им чрез връзка, установена от устройства, които използват телефонна мрежа. Въпреки че PPTP предлага много бърза скорост на връзката, с напредъка на технологиите протоколът предлага все по-малко сигурност. Той е чудесен за достъпване на географски-ограничено съдържание и е подходящ за стрийминг, но не и за максимална защита на вашата поверителност.

Плюсове: Бърз и лесен за настройване. Универсално приет, установен и поддържан.

Минуси: Недостатъчно добра сигурност.

L2TP/IPSec

Layer 2 Tunneling protocol (L2TP), често се комбинира със сигурността на друг интернет протокол - IPSec. Ролята на L2TP е да установи защитена връзка, докато IPSec има задачата да криптира всички данни. L2TP/IPSec също е разработен от Microsoft и Cisco през 90-те години и се поддържа от повечето съвременни компютри и мобилни устройства. Това го прави лесен за настройване и работа, но има някои недостатъци. Протоколът лесно бива блокиран от защитните стени на някой устройства, освен ако не се извърши допълнителна конфигурация. Ако PPTP е бърз, но не е защитен, то L2TP/IPSec е по-бавен, но използва силно криптиране. Той няма значителни слаби места, но някои потребители може да останат скептични относно неговото използване поради факта, че NSA помага за разработването на IPSec.

Плюсове: Криптиране на високо ниво. Поддържан от съвременните устройства.

Недостатъци: Капсулира данните два пъти, което намалява скоростта на връзката. Може лесно да бъде блокиран от защитни стени.

SSTP

Secure Socket Tunneling Protocol (SSTP) е друг протокол, разработен отново от Microsoft и е напълно интегриран във всяка операционна система на Microsoft след Windows Vista SP1. Въпреки че е смятан основно за протокол, който е ексклузивен за Windows, той може да се изпълнява и на Linux. SSTP използва 2048-битови SSL/TLS сертификати за удостоверяване и 256-битови SSL ключове за криптиране, което го прави достатъчно защитен. За разлика от L2TP/IPSec, SSTP няма проблем с блокиране от защитните стени на дадени устройства и затова не се нуждае от сложни допълнителна настройки. Един от основните му недостатъци е фактът, че е кодът му не е достъпен за широката публика, тъй като е разработен специфично от Microsoft за Windows.

Предимства: Добра сигурност. Не бива блокиран често от защитни стени. Интегриран в Windows OS.

Минуси: Кодът не е наличен за тестване. Основно поддържан от Windows състеми.

IKEv2

Internet Key Exchange (IKEv2) протоколът отново е разработен от Microsoft и Cisco и подобно на L2TP, често се използва заедно с IPSec за криптиране и удостоверяване. IKEv2 е набляга върху скоростта, сигурността и най-вече стабилността. Този протокол използва IPSec, за да помогне както за поддържането на VPN връзката при превключване на мрежи, така и бързото ѝ възстановяване, ако тя бъде временно прекъсната. Това го прави идеалния избор за мобилни устройства, които често превключват между Wi-Fi и мобилни данни. Устройствата с Windows, macOS и iOS имат вградена поддръжка на IKEv2 протокола, докато потребителите на Android трябва да инсталират допълнително приложение, за да използват протокола.

Плюсове: Бърз. Силна защита. Идеален за поддържане на стабилна връзка, докато сте в движение. Има налични версии с отворен код.

Минуси: Може да бъде блокиран, ако се използват стандартни настройки. Поддържа се само от някои Android версии.

OpenVPN

OpenVPN излиза през 2001 г. и се превръща в един от най-популярните VPN протоколи с отворен код на пазара. Използва се от много платени VPN доставчици и работи или чрез TCP (за сигурност и стабилна връзка) или UDP (за предаване на данни с ниска латентност като видео и аудио стрийминг и онлайн игри). Високото му ниво на сигурност е може би водещото предимство на OpenVPN в сравнение с останалите, тъй като може да работи съвместно с повечето криптиращи протоколи. Протоколът се предлага и за почти всяка операционна система, въпреки че поддръжката му не е вградена. OpenVPN може да бъде успешно инсталиран на устройства, работещи с Linux, Windows, macOS, iOS и Android, както и с много други операционни системи. Освен това е трудно да бъде открит или блокиран от защитни стени. Кодът му също така е достъпен за всички, позволявайки му да бъде проверяван за грешки или недостатъци.

Плюсове: Отворен код. Много сигурен. Може да заобиколи защитните стени. Може да бъде конфигуриран за различни приложения, което го прави много гъвкав.

Недостатъци: Изисква допълнителни клиенти, за да работи. Малко по-сложен е за конфигуриране.

WireGuard

WireGuard е един от най-новите VPN протоколи с отворен код, а също е и един от най-бързите. Въпреки че все още е в процес на разработка, той вече е достъпен за всички основни операционни системи. WireGuard има само 4000 реда код, което го прави по-способен да достига високи скорости, както и намалява мястото за появата на грешки или уязвимости. Протоколът използва най-съвременна криптография, като включва в себе си разнообразие от криптиращи протоколи и примитиви, от които спокойно можете да изберете. WireGuard е лесен за употреба и е способен да превключва между различни IP адреси.

Плюсове: Отворен код. Един от най-бързите VPN протоколи. Висока сигурност.

Минуси: Протоколът е прекалено нов, макар и вече пуснат за свободна употреба и преминал тестове.

SoftEther

SoftEther VPN стартира като академичен проект в университета в Цукуба, Япония. Това е софтуер с отворен код, който е способен да използва няколко протокола за криптиране и има устойчивост срещу защитни стени. Може да се каже, че е по-бърз от OpenVPN. Също така има и по-ниско използване на активната памет и процесора. Софтуерът SoftEther VPN също има и свой собствен VPN протокол - SoftEther протоколът, който използва SSL за осъществяването на защитена, бърза и сигурна комуникация между VPN клиента и сървъра. Софтуерът се поддържа от Windows, Linux, Mac, FreeBSD и Solaris и има за цел да бъде като алтернативна опция на OpenVPN и VPN сървърите на Microsoft.

Плюсове: Безплатен. Отворен код. Високи скорости, стабилност и много добра сигурност.

Минуси: Малко по-труден за конфигурация. Изисква допълнителни клиенти, за да работи.

Направете информиран избор

За съжаление, няма универсален избор, когато става въпрос за VPN протоколи. Въпреки това се надяваме, че тази статия ще улесни вашия избор, когато става въпрос за използването на VPN и защитата на вашите данни. Независимо дали цените скоростта, поверителността, стабилността или лекотата на използване, има протокол, който ще направи вашето сърфиране сигурно и безпроблемно.

Сега, след като разполагате с повече информация за предимствата и потенциалните недостатъци на най-широко използваните VPN протоколи, можете да проверите дали тези, към които сте се ориентирали, се поддържат от желания от вас VPN доставчик, който планирате да използвате. Също така имайте предвид, че използването на доставчик, на който можете да се доверите, е също толкова важно за вашата сигурност, колкото и изборът на протокол.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод