cpanel алтернативи

Кои са най-добрите алтернативи на cPanel?

12 минути четене

cPanel е на челно място в разработката на софтуер за управление на сървъри и уебсайтове вече толкова дълго, че хората, виждайки интерфеса му, веднага го разпознават. Нищо обаче не е перфектно и всичко е заменимо. Ето защо, когато cPanel реши да премине към нова ценова политика, базирана на закупуване на услугата за отделен акаунт, в комбинация с не толкова евтините месечни абонаментни разходи, много уеб администратори и потребители решиха да търсят заместител на функционалността на cPanel. Но кои са най-добрите алтернативи? Нека ги разгледаме.

Внимание: Следният списък няма конкретна подредба.

 

Ajenti

Ajenti е контролен панел, създаден за разработчици. Той е конструиран по такъв начин, че дава възможност на разработчиците да използват JavaScript и Python, за да го приспособят към своите нужди. Това, от своя страна, означава, че е възможно допълнителнителното добавяне на функции в контролния панел. Всичко това е възможно поради факта, че Ajenti е безплатен и с е отворен код, като неговите ресурси са достъпни в GitHub. Нещо повече, интерфейсът му също е добре организиран и лесен за навигация, да не говорим, че е и удобен за мобилни устройства поради адаптивния си дизайн. Функционално, Ajenti позволява лесна инсталация на софтуер, създаване на защитна стена и управление на ресурси. Той също така има и терминал, както и допълнителни функции за управление на потребителите. В крайна сметка Ajenti има за цел да осигури на своите потребители сигурност и лекота на използване, като същевременно може да работи на повечето видове устройства, поради ниската си консумация на ресурси. Също така, заради своята персонализация, процесът на интегриране на персонализирани и лесно достъпни плъгини е супер лесен. Накрая е важно е да се отбележи, че Ajenti работи с Debian, Ubuntu, CentOS и Redhat, но също така може лесно да бъде пренесен към всяка друга операционна система на Linux.

 

Plesk

Plesk е контролен панел, който позволява на администраторите да създават акаунти и да управляват имейли чрез уеб-базиран интерфейс. Това, което прави Plesk уникален, е, че той е единственият уеб-базиран контролен панел, който поддържа операционната система Windows, като същевременно поддържа и Docker. От Plesk също така предлагат и централизиран контролен панел, който позволява на потребителите способни да управляват множество сайтове от едно и също място. Освен това, Plesk е един от най-добрите контролни панели, налични по отношение на различните типове интеграции, тъй като позволява да бъде добавена допълнителна функционалност и персонализиране за потребителите. Също така, той разполага с редица опции за сигурност, като защитна стена, филтър за спам и мениджър за бекъпи, което позволява гладко и лесно управление на сайтовете, които го имплементират. Освен това Plesk също поддържа WordPress и е съвместим с други платформи и системи за управление на съдържанието (CMS) като Joomla и Drupal. Като се имат предвид всички тези функции, не е изненада, че Plesk е платена услуга. Не само това, но отскоро Plesk официално е собственост на същата компания, която притежава cPanel.

 

Webuzo

Webuzo е контролен панел за много потребители, предназначен за всички - от хостинг доставчици и дистрибутори до независими собственици на уебсайтове. Както е посочено в тяхната документация, Webuzo може да имплементира Apache, PHP, MySQL, MariaDB, Nginx, PureFTPD, Exim, Dovecot и други, като същевременно е достъпен и за използване на Ubuntu, CentOS и AlmaLinux сървъри. Въпреки че не е безплатен, Webuzo предлага 15-дневен пробен период за техните услуги, за да могат потребителите да тестват контролния панел. Те също така заявяват, че потребителите могат да потърсят помощ с настройката си от екипа за поддръжка на Webuzo, който също е на разположение за разрешаване на всякакви проблеми относно продукта. Също така те уверяват, че са способни да помогнат и за мигриране от други хостинг контролни панели.

 

Virtualmin

Virtualmin е уеб хостинг контролен панел с отворен код, който е достъпен въз основа на публичен лиценз. Той също така има безплатна и платена версия. Безплатната му версия обаче предлага повече на своите потребители в сравнение с конкурентите си. Със сходен интерфейс като този на cPanel, той е лесен за навигация и следователно - лесен за употреба. По отношение на функционалността, той предлага на потребителите да управляват акаунти в домейна и DNS сървъри, бази данни, имейли и приложения от един интерфейс без усилия. От техническа гледна точка, целият контролен панел е написан на Perl и използва интернет протокола - IPv6. По отношение на поддържаните операционни системи, той може да работи на RedHat, CentOS, Debian и Ubuntu. Не само това, но и поддържа BSD, което много малко панели с отворен код правят. По отношение на базите данни Virtualmin е съвместим с MYSQL, PHPMyAdmin и PostgreSQL, а по отношение на системите за управление на съдържанието (CMS), той може да работи с WordPress, Drupal и Joomla. За финал, Virtualmin акцентира много върху сигурността. Поради това влизането в контролния панел се осъществява чрез двупосочен процес на проверка, който се управлява от приложението на Google - Google Authenticator. Освен това контролният панел също има изключително добра защита от brute-force, резервни ключове за криптиране и специален антивирусен софтуер, с които защитава своите потребители.

 

CyberPanel

CyberPanel разполага с всичко необходимо за управление на уебсайтове - DNS, FTP акаунти, настройка на имейл и инсталиране на системи за управление на съдържанието (CMS). Той има както платен, така и безплатен план, който предоставя на потребителите си голям брой различни функции, без да се налага те да харчат допълнителни средства за тях. CyberPanel предлага много интуитивен и изчистен потребителски интерфейс, който улеснява навигацията в контролния панел. Една отличаваща функция, която CyberPanel притежава, е че по подразбиране се инсталира LiteSpeed уеб сървър, вместо Apache, както при cPanel. Това е важно, защото Litespeed има всички популярни функции на Apache, но също така е по-бърз и по-надежден. За финал, CyberPanel позволява на своите потребители да създават и възстановяват бекъпи с един клик.

 

ISPConfig

ISPConfig е друг контролен панел за уеб хостинг с отворен код и добър безплатен план, който позволява на потребителите да управляват субдомейни, имейли и FTP акаунти, както и да създават алиаси за даден уебсайт. Освен това контролният панел е написан на PHP, наличен е в BSD, интегрира се добре с MySQL и идва с предварително инсталиран Ruby. Също така той поддържа интернет протоколите IPv4 и IPv6 и е достъпен на 22 различни езика. ISPConfig може да работи на много операционни системи от Linux, включително Fedora, Debian, Ubuntu, OpenSuSE и CentOs. Освен това, макар че контролният панел няма толкова широк набор от разширения и адони в сравнение с cPanel, той предоставя на своите потребители някои от най-добрите функции за сигурност, по-специално - възможността различни папки да бъдат защитени с парола, добра антивирусна система и специална функция за филтриране на вируси.

 

Froxlor

Froxlor е уеб-базиран хостинг панел с отворен код, който е лесен за употреба. Неговият интуитивен интерфейс позволява на потребителите да намират мигновено всичко, от което се нуждаят. По отношение на функциите, Froxlor позволява на потребителите да създават и управляват персонализирани имейл адреси, FTP акаунти и да администрират сървъри. Освен това той може да работи и на почти всяка дистрибуция на Linux. Също така Froxlor има и интегрирана система за поддръжка на потребителските профили и функция за изчисляване на използването на сървърните ресурси, както и показване на информацията на редица различни езици. Той също така дава достъп на своите потребителите до техните хостинг акаунти и сървъри от всяка точка на света.

 

CloudPanel

CloudPanel е безплатен сървърен контролен панел. CloudPanel е насочен към администраторите на уеб хостинг компании, а не към клиенти и крайни потребители. Той има много интуитивен потребителски интерфейс със значително количество информация и инструменти, разделени в отделни категории, които улесняват навигацията. Най-голямото предимство на CloudPanel е че той идва с вграден Redis, който в момента е една от най-добрите налични бази данни от тип ключ-стойност (key-value).

 

CentOS Web Panel

Уеб панелът CentOS е контролен панел за управление на виртуални частни сървъри (VPS). Основният му недостатък е, че е достъпен само за операционната система CentOS, което го прави несъвместим с други дистрибуции на Linux. Контролният панел може да управлява и поддържа уеб сървъри на Apache, както и SSL сертификати, имейли, Nginx reverse-proxy, както и MySQL база данни. Освен това, използвайки тези функции, потребителите могат лесно да възстановяват бекъпи, да управляват други потребителски профили и имейли, както и да наблюдават различните статистики на сървъра. Той също така има уникална функция, наречена „Auto-Fix“, която може автоматично да ви помогне да разрешите проблеми с конфигурацията на вашия сървър.

 

ApisCP

ApisCP е контролен панел, който позволява на потребителите да управляват FTP и имейл акаунтите на своите уебсайтове, домейни и инсталации на системи за управление на съдържанието (CMS). ApisCP е създаден от хостинг компания специално за други хостинг компании, използвайки техните знания и най-добри практики. Поради това платформата може да предложи по-ниски TTFB, по-малко напразни процесорни цикли и цялостно по-обемни сървъри. Дизайнът му е изцяло фокусиран върху сигурността и има множество вградени функции, които позволяват на потребителя да адаптира платформата към своите нужди. Той се поддържа самостоятелно, може автоматично да конфигурира различни услуги и също така провежда ежемесечна проверка на работата на самия сървър. ApisCP не е безплатен, но предлага 30-дневен тестов период.

 

DirectAdmin

DirectAdmin е достъпен уеб контролен панел, който притежава всички функции, които бихте очаквали да намерите на такава платформа - настройка на имейли, управление на FTP акаунти и домейн и наличие на множество инструменти за сигурност. Със своя опростен и лесен за използване интерфейс, той е проектиран да бъде бърз, като изисква по-малко сървърни ресурси, за да работи. DirectAdmin също така предлага както мониторинг на използването на ресурсите на сървъра, така и автоматични актуализации, инструменти за борба със спама и DNS клъстеринг.

 

Сравнение между различните алтернативи

 

Контролен Панел

Цена

Операционна система (ОС)

Изработен за

Предимства

Ajenti

Безплатен

Debian, Ubuntu, RHEL, CentOS, Gentoo & други

Разработчици и уеб администратори

Персонализация, отворен код, защитна стена, непряк терминал

Plesk

Платен

Windows & повечето Linux ОС

Уеб администратори и крайни потребители

Персонализация, опции за сигурност, поддръжка на Windows

Webuzo

Платен

Ubuntu, CentOS & AlmaLinux

Уеб администратори и крайни потребители

Персонализация, опции за сигурост

Virtualmin

Безплатен

Linux & BSD системи

Уеб администратори и крайни потребители

Гъвкав, отворен код, опции за сигурност, безплатен

CyberPanel

Безплатен/Платен

Повечето Linux ОС

Уеб администратори и крайни потребители

Използва Litespeed, опции за сигурност

ISPConfig

Безплатен/Платен

Fedora, Debian, Ubuntu, OpenSuSE & CentOs

Уеб администратори и крайни потребители

Отворен код, поддържа Ipv4 и Ipv6, опции за сигурност

Froxlor

Безплатен

Повечето Linux ОС

Уеб администратори и крайни потребители

Отворен код, лесен за работа, безплатен, глобален достъп

CloudPanel

Безплатен

Повечето Linux ОС

Уеб администратори 

Отворен код, безплатен, поддържа Redis

CentOS Web Panel

Безплатен

Само CentOS

Уеб администратори и крайни потребители

Управление на VPS, функция ‘Auto-Fix’

ApisCP

Платен

RHEL/CentOS 7.4 или по-скорошна версия

Хостинг компании

Персонализация, самоподдържащ се, автоматична конфигурация, месечни проверки за работа

DirectAdmin

Платен

Повечето Linux ОС

Уеб администратор и крайни потребители

Наблюдение на използваните сървърни ресурси, автоматични ъпдейти, инструмент за борба със SPAM, DNS клъстеринг

 

Както видяхте, има много алтернативи на cPanel. Изборът на правилния контролен панел за вас е въпрос на предпочитание и достъпност. Има много други софтуери, които ние не сме включили в нашето проучване.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод