защо бекъпите са важни

Защо бекъпите са важни за бизнеса ви?

8 минути четене

Можем да твърдим без съмнение, че в днешно време информацията е най-важният актив на всеки един бизнес. Загубата или изтичането на важни данни може да представлява неудобство в най-добрия случай, но в някои случаи може да доведе до истинско бедствие за Вашата фирма или дори до нейния крах. Ето защо е изключително важно да сте подготвени за най-лошото и да имате добре обмислен план за предотвратяване на загуба на данни и възстановяването им, ако все пак те бъдат компрометирани.

 

В тази статия ще Ви разкажем как и защо да създавате бекъпи (архивни копия) на Вашия сайт или VPS/VDS, колко важно е да пазите локално копие бекъпите си, защо е добре да правите дъмп на база данни и др.

 

Удобни ежедневни бекъпи, включени в нашите планове за споделен хостинг

Ако сте потребител на споделен хостинг от VPSBG, можете да се възползвате от автоматични ежедневни бекъпи, които са активирани за всеки уеб хостинг план, който предлагаме. Всеки наш хостинг клиент има достъп до архивните копия на сайта си от последните 14 дни и може да възстанови предишно състояние на сайта с едно натискане на бутона на мишката. Тази функционалност се управлява лесно и удобно с помощта на JetBackup през Вашия cPanel акаунт. Можете да прочетете повече за това в нашата документация.

 

Най-добрата стратегия е да пазите и локално копие на Вашите бекъпи

И така, трябва ли да сте спокойни, знаейки, че архивираме Вашия уебсайт вместо Вас и ако нещо се обърка, можете да върнете файловете, папките и базата данни в предишно състояние? Не напълно. Макар че се гордеем с минимални прекъсвания на нашите услуги (гарантиран 99,99% uptime) и сървърите ни са разположени в модерен и сигурен дейта център, понякога се случва неочакваното. Ето защо е най-добре да имате резервно копие на данните си на най-малко две места. Да, JetBackup е много удобен инструмент за възстановяване на Вашите данни за секунди, но определено трябва да имате план Б, в случай че този вариант е недостъпен по някаква причина. Това, което препоръчваме да направите, за да сте абсолютно сигурни, че сте добре защитени срещу всякаква загуба на данни, е редовно да изтегляте и съхранявате локално копие на Вашите бекъпи. В тази статия сме описали подробно как да свалите пълен архив на сайта си.

 

Автоматични бекъпи за нашите VPS и VDS сървъри

Тъй като знаем колко важно е да се пазят архивни копия за всеки един проект, не бихме могли да оставим нашите VPS потребители без подобно решение. Ето защо вече предлагаме автоматични бекъпи за нашите VPS клиенти като платена добавка към техния план. Те са деактивирани по подразбиране, но можете лесно да ги активирате по всяко време от клиентската част на сайта. Архивирането се извършва веднъж седмично и се съхраняват 3те най-новите бекъпа, така че на практика винаги ще имате достъп до резервни копия на Вашия VPS от последните 3 седмици. Повече информация за тази нова услуга и активирането ѝ можете да откриете в помощната статия в документацията ни. А ако се наложи да възстановите от бекъп, следвайте стъпките в това удобно ръководство.

 

Снапшот на сървъра - безплатно решение 

Създаването на снапшоти на Вашите сървъри е удобно решение, в случай че нямате нужда от автоматични бекъпи и планирате да създавате архивни копия само при нужда. И въпреки че тази услуга е напълно безплатна, трябва да знаете, че има някои ограничения - можете да създадете един по един снапшот за всеки Ваш сървър, общо до 5 снапшота за акаунт и до 3 снапшота на ден. От клиентската зона можете да прегледате Вашите снапшоти, да създадете нов, или да изтеглите вече направен снапшот за съхранение.

 

Дъмп на база данни - какво представлява и защо трябва да го правите

В допълнение към бекъпите или снапшотите, Ви препоръчваме редовно да правите дъмп на Вашата база данни. Бекъпите и снапшотите на сървъра се създават, докато той работи, и въпреки че повечето съвременни системи могат да се справят успешно с това, има малък шанс да възникне проблем с базата данни. Затова нашата препоръка е да правите бекъпи на базата данни локално и след това да ги прехвърлите на друга локация. Най-добре е да правите дъмп на базата данни често, в идеалния случай на определен интервал от време, а също и преди да правите големи промени в проекта си. Ако работите с MySQL (или MariaDB), най-удобно е да използвате mysqldump. Това е програма за архивиране на бази данни, която произвежда логически архиви, които се съхраняват в обикновени текстови файлове. Това означава, че действителните файлове с данни не се копират, а се генерира серия от SQL команди, които при изпълнение възпроизвеждат оригиналната база данни. Няма да навлизаме в подробности как да използвате mysqldump в настоящата статия, тъй като има много отлични уроци за това в Интернет.

 

В заключение

 

Разработването на бекъп стратегия може да Ви се струва досадна задача, но неприятната истина е, че загубата на данни се случва много по-често, отколкото си мислим. Още преди да сложите началото на нов проект или да създадете уебсайта на Вашия малък бизнес, трябва да се запитате какво можете да направите, за да сте сигурни, че ще можете да продължите работа, дори ако възникнат неблагоприятни обстоятелства. Надяваме се, че нашите решения ще Ви бъдат полезни и ще Ви улеснят при планирането и прилагането на Вашия бекъп план, а ако срещнете затруднения със създаването му, ще се радваме да се свържете с нас.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод