Неработещи хипервръзки

Открийте и премахнете неработещите връзки от вашия уебсайт

4 минути четене

Защо е важно да премахнете неработещите връзки?

Световната мрежа е изградена от хипервръзки. Линковете между страници и уебсайтове е от основно значение. Когато всичко работи добре и не възникват проблеми, тези връзки водят посетителите от едно място на друго, предоставяйки на всички потребители бизнес възможности и полезна информация.

Когато някои от тези връзки са прекъснати, това може да навреди, като доведе до:

  • Загуба на доверие и пари
  • Може да навреди на реномето ви на добър автор
  • Може да окаже значително влияние върху SEO и ранга на страницата

Какви са причините, линковете да се “чупят”?

  • Посетителите въвеждат грешен URL за връзката
  • Страницата към която линка води е била изтрита
  • Уебсайтът към който води линка е преместен за постоянно или вече не съществува
  • Ограничения от Firewall

Как да откриете неработещите връзки във вашия сайт?

Има различни начини за откриване на неработещи линкове. На пазара се предлагат както настолни софтуерни продукти, така и онлайн приложения. За някои системи за управление на съдържание има разработени плъгини, които можете да интегрирате и използвате. Те са лесни за използване и с тяхна помощ може да отстраните проблемните линкове.

Настолен софтуер

Screaming Frog

Screaming Frog SEO Spider е лесен за използване. С безплатната версия на инструмента можете да проверите до 500 URL адреса, а платената версия ви позволява да обхождате неограничен брой URL адреси.

За да идентифицирате неработещи връзки, трябва само да въведете адреса на сайта и той ще ви предостави списък с неработещите URL адреси, които открие.

Netpeak Spider

През последните години Netpeak Spider набира все по-голяма популярност. Инструментът е полезен както за SEO, така и за PPC специалистите. Netpeak Spider анализира входящите и изходящите връзки, намира неработещите и ги пренасочва. Можете да го използвате, за да избегнете дублирано съдържание и да наблюдавате отблизо всички важни аспекти на структурата на вашето съдържание, като заглавия и мета описания.

Онлайн приложения

Google Analytics

Вероятно вече използвате Google Analytics, за да следите цялостното представяне на уебсайта си. Инструментът може да се използва и за лесно намиране на счупени връзки.

Semrush

Semrush е друг много популярен маркетинг инструмент, който може да се използва за обхождане на уебсайта Ви и идентифициране на вътрешни и външни линкове. Semrush може да следи беклинкове и да ви информира за източниците на връзките dofollow на конкурентите ви. Друга интересна функционалност е, че ви показва подходящи уебсайтове от вашата ниша, които се интересуват от препратка към вашето съдържание.

Ahrefs

Ahrefs е маркетинг инструмент за цялостен анализ, той е много популярен сред търговците заради своите характеристики. Някои от най-популярните му функции са това, че може да следи конкуренцията и лесно идентифицира неработещи връзки. Той може да ви покаже както вътрешни, така и външни линкове, които са с различни статуси, но не работят правилно.

WordPress плъгини

Повечето WP плъгини за откриване на неработещи линкове предоставят на потребителите си възможност да ги поправят, което може да бъде много удобно.

Broken Link Checker 

Този плъгин е безплатен. Той сканира вашия уебсайт и може да се използва за коригиране на неработещи връзки и изображения на вашето съдържание.

WP Link Status Pro

Този плъгин ви предоставя премиум услуга, с негова помощ ще може да поправите счупените линкове в сайта си. Използвайки го ще имате възможност да управлявате пренасочванията в сайта и да направите проверка на HTTP кодовете за отговор на линковете и снимките на вашия сайт.



Как да коригирам счупени линкове?

След като обходите уебсайта си за вътрешни и външни връзки, той започва да ги замества или пренасочва, ръчно или с помощта на допълнителните инструменти, с които сте избрали да работите, за да избегнете всички негативни аспекти или страница за грешка 404, показана на потребителите.

Много от гореспоменатите инструменти предлагат поправки за неработещите хипервръзки, но дали тази функционалност е включена, зависи от това колко скъпо и сложно е приложението, което сте решили да изберете. Разбира се, има и безплатен вариант и той е да поправите всички връзки сами.

Вътрешни връзки

За всички вътрешни връзки можете просто да актуализирате или премахнете ръчно всички неработещи URL адреси.

  • Актуализация на счупените линкове

В зависимост от броя на неработещите връзките, които намирате на уебсайта си, това може да отнеме 5 минути или седмици. Самият процес е прост и времеемък. Можете да заместите ръчно неработещите линкове с работещи.

  • Премахнете счупените хипервръзки

Този процес също може да отнеме много време, ако имате много неработещи линкове. Процесът тук също е ясен. Всичко, което трябва да направите, е само да намерите връзката в съдържанието, след което да я премахнете.

Външни връзки

Възприемането, че счупените външни връзки не са толкова вредни, тъй като те не нараняват bounce rate-a и показателите за времето в сайта изобщо не са правилни. Счупените външни връзки са пагубни за вашия уебсайт, защото могат да навредят на репутацията ви. Google смята уебсайтове с много счупени външни връзки за остарели. Това може да навреди на класирането на сайта.

Поправянето на външни връзки е лесно:

  • Просто премахнете връзката напълно

  • Заменете връзката с валидна връзка



Заключение

Редовно правете ревизия на вашите връзки и предприемайте действия своевременно. По този начин ще имате много по-малко връзки за отстраняване и посетителите на уебсайта ви няма да останат с горчив вкус, след като се окажат на страница с код за грешка 404.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод