Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

Как се задава конкретна PHP версия за различни директории

Има много случаи, където може да е необходимо да зададете конкретна PHP версия за различна директория или папка на даден уебсайт или приложение, което разработвате.

Един такъв пример може да бъде създаването тестов на поддомейн (като dev.mydomain.com), където можете да изпробвате всякакви промени или нови функции в тестова среда, преди да ги приложите към вашия сайт или приложение.

Друг пример може да бъде преместването на мобилната версия на вашия уебсайт или приложение на отдел поддомейн като mobile.mydomain.com. От друга страна, също така може да искате да прехвърлите съдържанието на блога си към друг поддомейн, например blog.mydomain.com.

Общо казано, може да се наложи да зададете различна PHP версия или конфигурация за всяка една директория във вашия сайт/приложение, тъй като някои версии може да предлагат по-полезни функции от други.

Нашата платформа за споделен хостинг предлага това персонализирано задаване на PHP версия като възможност, като ви позволява да зададете конкретна PHP версия за всяка папка или домейн. Именно в този урок ще ви покажем необходимите стъпки, които трябва да предприемете, за да направите това възможно.

Как да промените PHP версията и основните настройки за целия си акаунт в cPanel

Всеки cPanel акаунт, хостван при нас във VPSBG, идва с различна основна PHP версия, която варира в зависимост от датата на активиране на дадения акаунт. Това означава, че ако сте направили профила си преди доста време, тази основа версия може вече да не задоволява вашите нужди. В такъв случай можете да актуализирате версията до по-нова такава, която ще има повече функции.

От друга страна, може също да желаете да промените вашата PHP версия, ако искате да настроите или промените някои PHP опции, като например „memory_limit“.

Процесът на променяне на основната PHP версия за целия ви акаунт в cPanel всъщност е доста лесен. Всичко, което трябва да направите, е да отидете до секцията „Софтуер“/”Software” във вашия cPanel акаунт и да кликнете върху бутона „Избор на PHP версия“/”Select PHP Version”. След като го направите, трябва да се появи панел, подобен на този на следното изображение:

избиране на PHP версия

От тук можете да изберете версията на PHP, която искате да използвате. Щракнете върху бутона „Задаване като текуща“/”Set as current”. Това, също така, е страницата, която ви позволява да променяте всички заредени PHP модули.

Ако искате да промените даден PHP параметър, просто отидете до раздела „Опции“/”Options” и редактирайте всички опции от там.

Важно е да споменем, че всички промени, които направите, ще бъдат автоматично запазени, след като приключите с редактирането на настройките.

Как се задава конкретна PHP версия за дадена директория, папка, домейн или поддомейн

Както вече споменахме в началото на този урок, може да има случаи, в които се налага да зададете конкретна PHP версия за дадена папка, домейн или поддомейн, а не за целия акаунт в cPanel.

За да направите това, ще трябва да използвате .htaccess файла, който трябва да се намира в директорията, чиято PHP версия желаете да промените. Ако този файл обаче  не съществува, ще трябва да го създадете ръчно. За целта, просто отворете един текстов редактор като Notepad напмирер, добавете вашите инструкции (или го оставете празен) и го запазете като „.htaccess“, като се уверите, че сте избрали опцията „Всички файлове (*.*)“/”All files (*.*)” от менюто „Запазване като тип“/”Save as type”.

Файлът .htaccess може да се използва за много неща - определяне на главната страница на дадена директория, както и за пренасочване и ограничаване на достъпа до определени папки/директории. Може да се използва и за задаване на конкретна PHP версия за дадена папка/домейн.

Отворете .htaccess файла, който вече имате или сте туко-що създали, и добавете следния ред:

AddHandler application/x-httpd-alt-php74 .php

Тази команда показва как да настроите PHP версията на 7.4. Ако искате да използвате друга PHP версия, ще трябва да редактирате последните две цели числа, за да отговарят на версията, която искате да използвате. Например, ако желаете да използвате PHP 8.1, ще трябва да редактирате реда, за да изглежда така:

AddHandler application/x-httpd-alt-php81 .php

Когато запишете файла .htaccess в директорията, на която искате да промените PHP версията, версията на PHP, която сте посочили, ще бъде заредена с всички основни PHP разширения (модули) и опции.

Ако обаче искате да заредите други допълнителни PHP модули или да извършите промени във вече съществуващите, ще трябва да отидете до настройките на cPanel. От там, до „Избор на PHP версия“/”Select PHP Version”. След това изберете заредената PHP версия от падащото меню и редактирайте модулите или опциите, които искате да промените.

ВАЖНО: Не кликайте върху „Задаване като текуща“/”Set as current”, тъй като това ще зададе избраната версия като основна PHP версия на целия cPanel акаунт! Както споменахме по-рано, промените се запазват автоматично, така че не е необходимо да натискате допълнителни бутони!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод