Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

Как да се свържете към вашия OpenVPN сървър

В този урок от нашата документация ще ви покажем как да свържете устройство (както десктоп, така и мобилно) към вашия VPS-хостван OpenVPN сървър. Въпреки че процесът е сравнително лесен, ще е необходимо да изтеглите потребителския клиент на OpenVPN за съответното устройство, което искате да свържете. Не се притеснявате - този протокол е изключително лесен за настройване и за използване.

 

Освен това първият ви потребителски профил ще бъде настроен автоматично, след като поръчката ви за VPN сървър бъде успешно обработена. Ще получите приветствен имейл, съдържащ необходимата информация за вход във вашия сървър, както и първия ви потребителски профил за установяване на връзка във формата на „.ovpn“ файл, който просто ще трябва да качите в OpenVPN клиента. Нека започваме!

 

Свързване на десктоп към вашия OpenVPN сървър

За да свържете десктоп към вашия VPN сървър, първо трябва да изтеглите и инсталирате потребителския клиент на OpenVPN. Въведете „openvpn connect“ във вашия браузър или последвайте една от тези връзки за Windows или macOS, в зависимост от вашата операционна система. Трябва да стигнете до тази страница:

 

свалете OpenVPN потребителския клиент

 

От тук изберете „Изтегляне на OpenVPN Connect”/”Download OpenVPN Connect” и клиентът ще започне изтеглянето. След като то приключи успешно, щракнете два пъти върху изтегления файл и инсталирате потребителския клиент. Не променяйте вече зададените настройки, освен ако не сте опитен професионалист или не сте абсолютно сигурни какво прави всяка една от тях. След като инсталацията приключи, отворете OpenVPN клиента. Той ще изглежда така:

 

изберете файл

 

Всичко, което трябва да направите сега, е просто да изберете „Файл“/”File”, както е показано на изображението по-горе. Това ще отвори следния прозорец:

 

изберете файла с потребителския профил

 

Тук е необходимо само да хванете, издърпате и пуснете конфигурационния файл на вашия профил (също можете да използвате и бутона „Преглед“/”Browse”, за да го открете на вашата система или устройство). Ако настройвате връзката за първи път, можете да свалите този файл от първоначалния ви имейл, който ще получите при активиране на услугата. В противен случай ще е необходимо да свалите потребителския профил от контролния панел на вашия сървър.

 

След като поставите или изберете вашия „.ovpn“ файл, OpenVPN клиентът автоматично ще се погрижи за всичко останало.

 

Ще се появи меню, което ще ви даде възможност да наименувате връзката си. Можете да го сторите, като промените текста в първото поле „Име на профил“/”Profile name”.

 

дайте име на връзката

 

След като сте доволни от името, щракнете върху оранжевия бутон „Свързване“/”Connect” в долната част на приложението и профилът ви ще бъде автоматично добавен към вашия OpenVPN клиент.

 

За да се свържете или да прекъснете връзката си с VPN сървъра, просто щракнете върху плъзгащия се бутон, разположен от лявата страна на вашата връзка. Това е!

 

кликнете върху бутона, за да активирате връзката

 

Свързване на мобилно устройство към вашия OpenVPN сървър

Като се има предвид, че OpenVPN приложението има същото графично оформление и принципи на управление, както за десктоп, така и за мобилни устройства, процесът ще следва същите стъпки.

 

Първо, отворете магазина за сваляне на приложения, независимо дали използвате Android, iOS, Windows или друга мобилна операционна система. След това потърсете „OpenVPN“ и кликнете върху бутона за инсталиране.

 

свалете приложението

 

След като инсталационният процес приключи, просто отворете приложението и изберете „Файл“/”File”. След това трябва да разрешите достъпа на OpenVPN до вашето хранилище. Това е необходимо, тъй като ще трябва да намерите файла с потребителския профил, който трябва да изтеглите от вашия приветствен имейл.

 

Същото важи и когато добавяте нов профил, който сте генерирали ръчно от контролния панел на вашия сървър.

 

отворете приложението и докоснете файл

 

Намерете папката, където сте изтеглили вашия VPN профил. Файлът обикновено отива автоматично в „Изтеглени файлове“/”Download(s)”, но ако не се появи там, опитайте да го потърсите с помощта на вградената опция за търсене на вашето устройство.

 

откриите и изберете файла с потребителския профил

 

След като успешно откриете файла, докоснете „Импортиране“/”Import” и връзката ви ще бъде автоматично настроена. Можете също да преименувате профила си като използвате полето „Име на профил“/”Profile name”.

 

дайте име на VPN връзката

 

За да активирате или прекъснете вашата VPN връзка, докоснете плъзгащия се бутон.

 

натиснете бутона, за да активирате VPN връзката

 

Това е! Вашият потребителски профил е настроен успешно и връзката с вашето устройство трябва да бъде установена. Ако искате да проверите дали всичко работи нормално, отворете браузъра си и потърсете „Какъв е моят IP адрес?“ с и без активна VPN връзка. Ако забележите, че двата IP адреса, са различни, то VPN връзката работи правилно.

 

Добра практика е да използвате различен потребителски профил, когато свързвате нови устройства към вашия VPN сървър, тъй като твърде много устройства, работещи на един и същ адрес, могат да забавят връзката и да намалят скоростта на обработката на данни. Създаването на нови потребители за вашия OpenVPN сървър е наистина лесно и се извършва през контролния панел на самия сървър. Имаме и урок, който стъпка по стъпка ви показва целия процес.

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод