Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

Как да управлявате облачен сървър с Nextcloud

Поради факта, че софтуерът е разположен на ваш сървър, всички файлове и информация ще бъдат директно качени на него, вместо на други сървъри в облака. Това води до по-добра защита и цялостна сигурност, тъй като само вие ще имате достъп до вашите файлове.

Nextcloud е идеалното решение за компании и бизнеси, които имат екип, работещ както на в офис, така и дистанционно. С множеството нива на криптиране може да се гарантира, че информацията ще остане във вашата затворена система и няма да стане публична.

Платформата също така поддържа много допълнителни полезни функции като лични и споделени календари, планиране на виртуални срещи и инструменти за сътрудничество по файлове и съдържание.

Как да настройте вашия Nextcloud сървър

Когато вашият Nextcloud сървър бъде активиран, ще трябва да извършите първоначална активация на софтуера.

Nextcloud приложението ще бъде достъпно на IP адреса на вашия сървър, което означава, че можете да получите директен достъп до инсталатора, като използвате вече насочен домейн или като използвате IP адреса на сървъра, като и двете опции трябва да бъдат комбинирани с порт 8080: https://example-domain.com:8080 или https://X.X.X.X:8080.

Когато влезете във вашия сървър, използвайки порт 8080 за първи път, ще бъдете предупредени, че връзката не е сигурна:

connection not secure

Това се дължи на факта, че сертификатът за сигурност е самоподписан от Nextcloud за целите на инсталацията. Щракнете върху бутона 'Advanced' и след това изберете 'Proceed to':

proceed to domain

БЕЛЕЖКА: Ако вече сте насочили домейна си към IP адреса на сървъра, можете вместо това да започнете инсталацията на порт 8443: https://example-domain.com:8443. Това автоматично ще създаде сертификат, подписан от Let’s Encrypt, така че няма да получите никакви предупреждения.

След като получите достъп до инсталатора, ще стигнете до страница, съдържаща вашата административна парола:

nextcloud server setup

Не забравяйте да я запазите на сигурно място, тъй като по-късно ще ви е нужна, за да влезете в конфигуратора.

Продължите с инсталацията и въведете главната парола:

enter your password

След това ще стигнете до следната страница:

connect your domain

Въведете вашия домейн в полето и натиснете бутона 'Submit'.

filling in the domain name

Следващата стъпка е да изберете кои функции на Nextcloud искате да бъдат инсталирани на вашия сървър:

choose your features

Изберете функциите, които искате, от предоставените опции. Имайте предвид, че минималните изисквания за RAM са видими на същата страница и че вашето Nextcloud приложение може да не работи правилно, ако RAM паметта не е достатъчна.

Това е и мястото, от което можете да промените часовата зона.

Когато сте готови, щракнете върху бутона 'Start containers', който ще инициализира Docker контейнерите. Този процес ще отнеме известно време в зависимост от функциите, които сте избрали. След като инсталацията приключи, страницата ще бъде презаредена със състоянието на всеки контейнер, който сте избрали:

check status

Можете да проверите състоянието на вашата инсталация, като щракнете върху бутона 'Reload'.

Накрая ще можете да видите вашето потребителско име и парола за Nextcloud:

get your credentials

Щракването върху бутона 'Open your Nextcloud' ще ви отведе до страницата за вход, където можете да въведете вашите идентификационни данни:

log into nextcloud

Инсталационен скрипт за Nextcloud

От VPS.BG се стремим да предпазим вашата поверителност и искаме вие и вашата лична информация да сте защитени по всяко време. Целим да останем напълно прозрачни, когато става въпрос за всички наши сървърни приложения, както и за нашите инсталационните скриптове, които използваме, за да настроим всяко приложение на вашия облачен сървър.

Поради това, можете да видите целия инсталационен скрипт в нашата VPS.BG GitHub репозитория.

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод