Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

Какво е SPF запис и как да създадем такъв запис?

Ако трето лице злоупотребява, като изпраща имейли от Вашия домейн, или пък желаете да намалите шанса имейлите ви да бъдат откривани в СПАМ папката, то този материал ще ви бъде полезен. SPF технологията ще ви помогне да защитите вашия домейн от изпращане на спам, а също така и ще намали шанса изпратените от вас имейли да попаднат в СПАМ филтрите.

Какво е SPF запис?

SPF (съкращение от Sender Policy Framework) е технология, която валидира подателя на имейла. Получаващите имейла сървъри проверяват дали домейнът, от който е изпратен имейла, има създаден SPF запис и дали той съдържа IP адреса, от който е изпратен конкретния имейл. На практика, проверява се дали имейлът е верифициран от собственика на домейна. На базата на това, имейл сървърът може да сметне това за СПАМ и писмото никога да не бъде видяно от получателя.

SPF записът е всъщност обикновен TXT запис в DNS зоната на домейна, съдържащ списък с позволените IP, които са верифицирани да изпращат имейли от домейна, за който се отнася зоната.

Какъв е синтаксисът на този запис?

Както споменахме по-рано, SPF записът е TXT запис, намиращ се в DNS зоната на домейна. Той изисква определен синтаксис, за да работи коректно.

Ето пример за един SPF запис: 

v=spf1 +a +mx +ip4:91.92.66.66 -all

В случая на този запис, ние сме "казали" на получателите на имейли, че сървърът, верифициран да изпраща имейли от домейн името ни, е с IP адрес 91.92.66.66. Така например, ако сървър с IP 91.92.66.67 се опита да изпрати имейл от същия домейн, то шансът той да не достигне до получателя е много голям.

Може би се питате какво означават всички неща, които се съдържат в записа? Нека хвърлим светлина по темата. 

v=spf1 Това показва, че този TXT запис е всъщност SPF запис и показва версията на SPF, която се използва. Съществуваше и друга версия на SPF, но тя беше прекратена.
Валидирай имейла, ако IP адресът (от който се изпраща домейна) има A запис към домейна-изпращач.
+mx Валидирай имейла, ако IP адресът (от който се изпраща домейна) има MX запис към домейна-изпращач.
+ip4:IP Валидирай имейла, ако IP адресът (от който се изпраща домейна) съвпада с подадения IP адрес в записа.
-all При неуспешна валидация, откажи имейла.

Последният параметър може да съществува в още два варианта:

~all При неуспешна валидация, приеми имейла, но го маркирай като недостоверен.
+all При неуспешна валидация, приеми имейла. Строго непрепоръчително.

Как да създам SPF запис за моя домейн при споделен хостинг?

За всички VPS.BG споделен хостинг акаунти, SPF и DKIM записи са предварително създадени, с цел вашето улеснение.

Ако желаете да промените записа или ако по някаква причина не се е създал, то можете да го направите по следния начин:

  1. Логнете се в контролния cPanel;
  2. Навигирайте до Domains >> Zone Editor;
  3. Срещу домейна, за който желаете да създадете запис, натиснете бутона Manage;
  4. Ще се отворят всички записи за този домейн. Намерете SPF записа, ако желаете да извършвате редакция;
  5. Ако желаете да създадете SPF запис, натиснете върху бутона Add record и изберете, че ще добавите TXT запис. Попълнете полетата и натиснете Add Record.

Как да създам SPF запис за моя домейн при хостинг услуга тип сървър?

По-рано в статията ви показахме как би следвало да изглежда един такъв запис. Ако използвате нает или виртуален сървър, заместете вашия IP адрес в записа и създайте TXT запис за вашия домейн в DNS зоната.

Как да проверя дали съм създал правилно SPF?

Най-лесният инструмент, който можете да използвате, е този на MXToolBox. Той ще провери дали записът съществува, дали е коректен и ще Ви даде справка какво точно се съдържа в записа (списък на IP адреси и действия).

ЗАБЕЛЕЖКА: Имайте предвид, че SPF е DNS запис и също, както всеки DNS запис, се кешира. Неговото създаване/редактиране може да отнеме до 48 часа, докато се обяви в мрежата.

Допълнителна информация

Важно е да отбележим, че е необходимо при всяка промяна във вашата инфраструктура, да проверявате дали вашия SPF запис е все още акуратен. Ако пък решите да използвате услуги на имейл хостинг доставчик (например Mailchimp) и имейлите да се изпращат от вашия домейн, то също е необходимо да добавите техните сървъри във вашия SPF запис.

По-горе в статията ви споменахме за няколко синтактични конструкции на SPF записа. Истината е че съществуват повече такива и се използват за различни цели, като например: exists, redirect, include и други. 

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод