centos 8 death

CentOS Stream - новият заместител на CentOS 8

4 минути четене

Както може би вече знаете, главният технически директор на Red Hat (RHEL), Крис Райт, обяви големи промени за бъдещето на CentOS проекта. Накратко, CentOS 8, такъв какъвто ни е познат, спира да съществува. От сега нататък ще има само и единствено CentOS Stream

Какво е CentOS Stream?

CentOS Stream е дистрибуция, която бе планирана да бъде разработвана едновременно с CentOS, а той от своя страна бе разработван заедно с Red Hat Enterprise Linux (още познат като RHEL). CentOS Stream ще бъде дистрибуция, подобна на Fedora - промените, които ще бъдат имплементирани в RHEL, ще бъдат първо качвани и тествани в CentOS Stream. Точно както се случва и при Fedora. Имайки превид това, можем да заключим, че CentOS Stream няма да бъде толкова стабилна система.

Какво се случи с CentOS 8?

Смяташе се, че CentOS Stream ще се превърне в отделна система, която се обновява постоянно, подходяща за разработчици. Когато новата система беше обявена от RedHat, те пуснаха изявление, в което намекнаха съдбата на CentOS, но не съобщиха, че проектът ще бъде замразен, а само ни “подсказаха” да мигрираме към CentOS Stream. Въпреки това, през декември 2020 година, от организацията обявиха, че променят своя фокус и ресурси и те ще бъдат насочени изцяло към CentOS Stream. Заявяват още, че CentOS Stream не е абсолютен заместител на CentOS, а нова платформа за бъдещи разработки.

Какви са опциите?

Текущата CentOS 8 ще бъде поддържана до края на 2021 година, а не както преди беше обявено - до 2029 година. От RedHat препоръчват миграция към CentOS Stream до края на годината. Ако все още използвате CentOS 7, не извършвайте миграция към CentOS 8. Поддръжката на CentOS 7 ще продължи до 2024 година

Новината срещна огромна критика от хората, харесващи и подкрепящи този проект. Смята се, че новата платформа няма да бъде толкова стабилна, колкото е CentOS. Ако не желаете да експериментирате с новата система, то ние имаме няколко решения, които можете да обмислите за в бъдеще:

  • Rocky Linux - Аналог на CentOS, воден от самия създател на CentOS (може би следващия “CentOS”?);

  • AlmaLinux - Идентичен с CentOS, напълно безплатна система, поддържана от екипа на CloudLinux;

  • Мигриране към Debian базирани дистрибуции, като популярната Ubuntu.

Това са големи промени за индустрията, но не се притеснявайте от тях. Съществуват достатъчно добри решения на пазара, които можете да изпробвате и които могат да заменят CentOS.

Ако се колебаете кое решение ще работи най-добре за бизнеса Ви и какъв да бъде Вашия следващ ход, то не се колебайте да се свържете с нас - ще се радваме да Ви помогнем.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод