almalinux е вече достъпен

CentOS алтернатива: AlmaLinux е вече достъпен

3 минути четене

Щастливи сме да ви съобщим, че операционната система AlmaLinux е достъпна за инсталация на нашата хостинг платформа. Това означава, че ако желаете да използвате AlmaLinux, можете да я инсталирате само с няколко клика на вашата VPS.BG услуга, вместо да я инсталирате ръчно с ISO файл.

 

Какво е AlmaLinux?

В една от нашите предходни статии ние коментирахме промените, настъпили в CentOS проекта, обявени от RHEL, компанията, която е зад CentOS. Накратко - CentOS 8 няма да съществува, CentOS ще се назовава CentOS Stream и ще бъде ОС, която ще прилича много на Fedora. Т.е. новите промени ще бъдат пускани първо на CentOS Stream, като тестова среда, и след това прилагани върху различните продукти. 

Общността, подкрепяща и използваща CentOS ежедневно, не прие това и така се зароди идеята и продукта AlmaLinux. AlmaLinux е Linux дистрибуция, алтернатива на CentOS, с отворен код и безплатна за използване. Системата е 1:1 копие на CentOS, преди да се превърне в CentOS Stream. CentOS, но с друго име и поддържано от други лица. 

Проектът е официално анонсиран на 30 март 2021 година. Системата е вече готова за употреба в критичната инфраструктура, което означава, че можете да започнете да я използвате още днес.

AlmaLinux е подкрепен от много компании, като част от тях са cPanel, Amazon, CloudLinux, Chef и много други, което дава сигурност за проекта и обещаващо бъдеще.

 

Мога ли да продължа да използвам CentOS 7?

Да, разбира се. CentOS 7 ще продължи да бъде поддържан до лятото на 2024 година. Въпреки това, ако сега създавате вашата нова инфраструктура, то може би е правилно да помислите за алтернатива на CentOS, която да приложите още от началото на изграждането. 

Ако вече имате CentOS сървъри, то можете да мигрирате от CentOS към AlmaLinux лесно, с няколко стъпки.

 

Как да инсталирам AlmaLinux на VPS? Как мога да мигрирам от CentOS към AlmaLinux?

Ако все още нямате VPS.BG услуга, можете да изберете AlmaLinux по време на поръчката на вашия следващ сървър.

Но, ако вече имате VPS или VDS услуга и преинсталация не е приложима във вашия случай, то можете да мигрирате от CentOS към AlmaLinux. Това може да се направи, използвайки официален скрипт за тази цел. 

 

ВАЖНО: Силно препоръчително е да направите пълен бекъп на информацията от сървъра, преди да преминете към изпълняване на миграцията.

 

СТЪПКА 1

Ще свалим скрипта за миграция от CentOS към AlmaLinux и ще приложим нужните права с изпълнението на следните команди:

curl -O https://raw.githubusercontent.com/AlmaLinux/almalinux-deploy/master/almalinux-deploy.sh
chmod +x almalinux-deploy.sh

 

СТЪПКА 2

Ще изпълним самия скрипт със следната команда:

bash almalinux-deploy.sh

 

СТЪПКА 3

Необходим е рестарт на сървъра:

reboot

 

Ако имате някакви допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод