алтернативите на centos

Какви са алтернативите на CentOS?

6 минути четене

В края на миналата година Red Hat обяви някои промени, които изненадаха повечето потребители. По-конкретно, краят на поддръжката за CentOS, която беше безплатна алтернатива на Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Разбира се, компанията не спря дотук и покани всички потребители на тази дистрибуция да преминат към новата платформа CentOS Stream. Въпреки че беше изненада за всеки потребител на CentOS, тази новина шокира особено тези, които вече мигрираха към CentOS 8. Първоначално обещаната поддръжка за осмата версия трябваше да приключи едва през 2029 г. Сега обаче изглежда, че EOL (End of Lifetime) ще бъде ограничено до 31 декември 2021 г. Както можете да видите, обещаните десет години се превърнаха в две години. За щастие, потребителите на CentOS 7 имат по-голям късмет, защото датите за поддръжка са останали непроменени, което означава, че операционната система ще продължи да получава критични актуализации до 2024 г. И все пак, кой знае какво друго ще измисли Red Hat в близкото бъдеще?

Red Hat заявява, че новата платформа, CentOS Stream, е най-балансираната дистрибуция, която съчетава иновациите на Fedora и стабилността на RHEL. В своя защита компанията изясни, че за да отговорят на нуждите на общността, те са решили да се съсредоточат изцяло върху поддръжката на CentOS Stream, превръщайки го в „основен център на иновациите за екосистемата RHEL“.

Въпреки че Red Hat се опитваше да звучи уверено, общността изобщо не оцени тази новина. Например, като отговор на съобщението, модераторите на тематичен форум в Reddit добавиха постскрипт corporate-driven (управляван от корпорацията) вместо community-driven (от общността). Списание ZDNet, собственост на CBS Interactive, открито изрази мнение, че краят на поддръжката за CentOS не е нищо повече от реклама на RHEL.

Реакцията на Red Hat не закъсня, тъй като компанията забеляза гласа на общността и  промени насоките за разработчици на Red Hat Enterprise Linux. Преди това програмата Red Hat Developer имаше правило „един разработчик, един лиценз“ и самата дистрибуция можеше да бъде внедрена само в локална среда. От 1 февруари 2021 г. цели отбори могат да участват в програмата. Броят на лицензите се е увеличил от 1 на 16. Новите условия на EULA позволяват инсталирането на операционната система в публичния клауд. Но, разбира се, само за целите на разработването на софтуер.

 

Какво трябва да направите?

Както се казва в старата поговорка: „Най-добрият Linux OS е този, който разбира най-добре вашият системен администратор“. Трудно е да се спори. Въпреки че UNIX-подобни операционни системи се основават на едни и същи принципи, всяка дистрибуция има свои собствени характеристики, силни и слаби страни, познаването на които до голяма степен определя ефективността на работата със създадената на тяхна основа инфраструктура. Ако вашата компания използва определена операционна система за дълго време, вероятно сте написали стотици или дори хиляди скриптове за избраната софтуерна среда. Пълното пренаписване е изпълнено със сериозни финансови и времеви разходи, да не говорим за потенциална загуба, ако нещо се обърка.

Най-рационалната стъпка е да се мигрира към подобна дистрибуция. А в случая с CentOS изборът е доста разнообразен.

 

Какви са опциите?

 

Oracle Linux

Oracle Linux е почти дубликат на RHEL. Той е напълно съвместим със съществуващите приложения на вашия сървър CentOS. Освен това, компанията представи удобен скрипт за автоматично мигриране на производствени системи, който мигрира вашия сървър от CentOS Linux на Oracle Linux и поддържа 6-та, 7-ма и 8-ма версии на ОС. 

 

AlmaLinux

Тази забележителна алтернатива е относително нова. Проектът се появи в отговор на ранното прекратяване на поддръжката на CentOS 8. AlmaLinux следва основните принципи на CentOS дистрибуцията. 

Говорейки за бъдещето на този проект, AlmaLinux има отлични шансове да заеме празното място на CentOS, тъй като екипът на CloudLinux има богат опит в разработката и поддръжката на базирани на RH проекти, а новият продукт на компанията е базиран на RHEL. Техният екип вече ясно показа какво може да направи, като представи първото стабилно изграждане на операционната система само четири месеца след първоначалното съобщение. Ако това продължи, те ще могат да се конкурират с Oracle.

 

Rocky Linux

Rocky Linux е копие на CentOS, водено от основателя на CentOS, Грегъри Курцер. Тази операционна система е проектирана да бъде 100% съвместима с RHEL.

Като се има предвид, че Rocky също се базира на RHEL, бъдещето на Rocky Linux изглежда доста солидно. Предполага се, че тази дистрибуция няма да бъде обект на внезапни промени на търговска компания, така че потребителите на Rocky не трябва да се притесняват от нещо подобно на неочакваната съдба на CentOS 8.

 

Заключение

След като знаете за някои от алтернативите на CentOS, е време да решите коя да използвате. Дори в момента, в който използвате CentOS 8, все още имате няколко месеца, за да вземете решение за най-подходящата дистрибуция и да започнете да планирате миграцията. Ако вашият сървър използва CentOS 7, все още имате доста време да помислите за това решение, но не преминавайте към CentOS 8.

Ако търсите нещо наистина близо до CentOS, препоръчваме да изберете един от трите споменати по-горе.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод