server_location

Как локацията на сървъра може да повлияе на вашия бизнес?

5 минути четене

Вероятно сте забелязвали, че хостинг доставчиците обикновено посочват местоположението на своите сървъри. Много клиенти пренебрегват този фактор, обаче не трябва да се пренебрегва напълно. В зависимост от нуждите на вашия бизнес, местоположението може да стане ключов фактор преди да вземете окончателното решение. Ако сте любопитни защо местоположението на сървъра е важно и как то може да повлияе върху производителността на вашето приложение или уеб сайт, ще намерите отговорите в тази статия.

 

Какво означава местоположение на сървъра?

Когато говорим за местоположение на сървъра, обикновено имаме предвид региона, в който се намира дейта център. Това място може да бъде навсякъде по света и вие имате възможност да изберете всяко място, независимо къде е регистрирана или се намира вашата компания. Не правете случаен избор на локация, тъй като тя е от значение. Трябва да вземете под внимание няколко важни фактора.

 

Какво зависи от локацията на сървъра?

 

Локацията на сървъра влияе върху скоростта на зареждане на страницата

2021 година е. Хората са свикнали с бързото сърфиране. Колкото повече време отнема зареждането на вашия уебсайт, толкова по-голям е шансът хората да бъдат по-малко лоялни, което значително намалява шансовете ви да станете и да останете успешни. Връзката между скоростта на зареждане на страницата и степента на отпадане на потребителя е доста очевидна, поради което бавният уебсайт може да доведе до финансовите загуби. Разбира се, на първо място, трябва да намерите надежден хостинг доставчик, но не забравяйте да проверите и местоположението на сървъра им. Колкото по-близо е до вашата целева аудитория, толкова по-бързо ще се зарежда уебсайтът. Ако се насочвате например към българската аудитория, изберете хостинг компания, която има дейта център в България или в чужда държава близо до нея.

 

Местоположението на сървъра засяга поверителността

Не е тайна, че различните държави имат различни разпоредби по отношение на информационната сигурност. В някои държави законодателството позволява на определени органи да имат достъп до сървъри и да проследяват информация на сайтовете, които се хостват на тях. Не говорим за съхраняване на забранено или незаконно съдържание, а по-скоро за защита на потребителската информация. Една от целите при избора на местоположение на сървъра е да се гарантира защитата на потребителската информация и вашия бизнес. За да направите това, трябва да се запознаете със законодателството за защита на личната информация в съответния регион и да решите дали това място би било най-добрия избор за вашите цели.

 

Местоположението на сървъра (не) влияе върху оптимизацията на търсачките (SEO)

Това е доста спорен въпрос, който води до дебати и дискусии между експерти в областта. Никой не е напълно сигурен как и дали местоположението на сървъра влияе на търсачките, но все още мнозина вярват, че класирането на сайта в резултатите от търсенето може да варира в зависимост от местоположението на центъра за данни. Нека видим какво точно имаме предвид. Например, използвате SEO стратегии за популяризиране на услугите си в Швеция, но сървърът се намира в Украйна. В този случай ефективността на оптимизацията на ресурсите може да намалее, и вашата целева аудитория в Швеция просто няма да знае за вашите стоки и услуги. За да бъдем честни, трябва да споменем, че представителите на Google отричат ​​тази информация. Джон Мюлер от Search Quality в своя туит на въпроса на потребителя „Дали промяната на местоположението на IP адреса влияе на SEO?“ отговори, „Обикновено не. Получаваме достатъчно информация за гео-насочването, например от настройките на TLD и гео-насочването в Search Console.".

 

Имайки предвид информацията, която споменахме по-рано, важно е да се подчертае, че няма категоричен отговор на въпроса за връзката между SEO и локацията на сървъра. Всъщност, никой не знае как работят алгоритмите на различните търсачки и как те влияят на класирането на сайтовете, разположени в различни региони и държави. Повечето SEO специалисти обаче препоръчват да изберете сървър, който се намира в същата държава като вашата целева аудитория.

 

Как да изберем правилното местоположение на сървъра?

Има два основни фактора, които трябва да имате предвид, за да изберете правилното местоположение на сървъра:

  • местоположението на вашата основна целева аудитория; 

  • дали има изисквания за поверителност и дали е необходимо да се вземат специални мерки за защита на информацията.

 

VPS.BG е български хостинг доставчик. Дейта център и сървърите се намират в един от най-развитите технологични центрове на Източна Европа - София, България. Вижте нашата история, за да научите повече за нас и инфраструктурата ни.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод