какво е docker

Какво е Docker, как може да бъде полезен и как се инсталира?

4 минути четене

Знаете ли какво е Docker? Искате ли да разберете повече за този инструмент? В тази статия ще покрием основите на Docker и къде може този инструмент да ни бъде изключително полезен. Да започваме!

Какво е Docker?

Накратко, Docker е софтуерен инструмент, който позволява да стартирате приложения в рамките на контейнер. Тези контейнери съдържат вашия код и софтуерът, нужен за работата на приложението. Тази концепция е много близка до виртуалните машини, с няколко разлики. 

Docker е софтуер с отворен код и може да бъде използван, за да направи вашето приложение по-гъвкаво. Този софтуер може да ви помогне много с автоматизацията на процеса по качване на софтуер от програмистите до production сървърите. Най-големият плюс на Docker е, че ако използвате Docker контейнери за приложението си, то ще работи еднакво независимо от средата, в която е стартирано. Това елиминира оправданието “при мен работи, проблемът е при теб”.

Каква е разликата между Docker контейнери и виртуалните сървъри?

Docker и виртуалните сървъри имат много общи характеристики, но имат основни разлики, правещи ги приложими за различни цели. И двете технологии предлагат изолирана от сървъра-майка среда, но Docker е много по-лек, по-гъвкав и по-бърз от гледна точка на време за стартиране. Docker стартира контейнери. Тези контейнери използват операционната система на сървъра-майка и те (контейнерите) съдържат само кода на приложението ви. Виртуалните машини съдържат в себе си собствена операционна система и ядро, което ги прави по-тежки и по-бавни за стартиране. Docker контейнерът ще съдържа само нещата, нужни за приложението ви. За по-добро разбиране, погледнете илюстрацията по-долу.

 

Най-популярни приложения на Docker

Подготвихме списък с няколко приложения на Docker в истинския свят, които могат да бъдат полезни и да ви спестят ценно време. Да започваме.

Docker увеличава продуктивността на програмистите ви.

Най-неприятното нещо за един програмист е да конфигурира среди за разработка на машината си и след това да се бори с проблеми, свързани с неконсистентна софтуерна конфигурация на production средата и средата за разработка.

С Docker, ще увеличите продуктивността на програмистите си, ще уеднаквите средата за разработки с тази, която се използва на production, и ще намалите времето, нужно за навлизане на нов програмист. 

Можете да автоматизирате процеса по качване на production.

Използвайки Docker, процесът на качване на нови актуализации на софтуера от средата за разработки към production средата, може да бъде автоматизирана и човешките грешки да бъдат сведени до минимум.

Изолация на приложенията

Всяко приложение работи в отделен контейнер, съдържащ кода на приложението, както и софтуерът нужен за работата му.

Представете си, че сте програмист и се налага да работите по два проекта, базирани на PHP. Единият проект работи под PHP 7.1, а другият под PHP 7.4. Ако не използвате Docker, то локалната ви машина ще се наложи да поддържа няколко версии на PHP.

С Docker това може да се случи много по-лесно и бързо, заради използването на готови Docker image-и.

По-бързо е от традиционните виртуални сървъри

Ако искате да намалите времето за старт на самото приложение, то със сигурност трябва да прегледате Docker или други технологии, използващи контейнери (OpenVZ, LXC и други). Docker контейнерите се стартират за секудни в сравнение с виртуалните сървъри

Можете да скалирате по-лесно

Заради факта, че приложението ви е в контейнер, този контейнер може да бъде инстанциран множество пъти и това улеснява хоризонталното скалиране.

Какво е хоризонтално скалиране?

 

Как мога да инсталирам Docker на моя сървър?

Docker може да бъде инсталиран на всяка машина - нает сървър, VPS сървър или виртуални наети сървъри. 

Нашият екип написа материал на тема как да инсталирате Docker на Linux машина. Ако имате някакви въпроси относно инсталацията, свържете се с нас.

Docker е мощен и популярен инструмент, вече приложен в много големи фирми. Може да подобри процеса ви на работа, да автоматизира голяма част от задачите и да намали шанса от грешки. Готови ли сте да го изпробвате?

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод