Wordpress

Какво прави WordPress една от най-популярните CMS?

5 минути четене

Kакво е CMS?

Зад абревиатурата CMS стои Content Management System или Система за управление на съдържание. Това е софтуер, който помага на потребителите да създават и управляват сайтове без нуждата от задълбочени познания в програмирането.

Една от най-популярните и мощни CMS системи на пазара е WordPress.

Платформата се използва за изграждане на уеб сайтове и позволява на администраторите му лесно да променят външния вид, функциите и производителността ѝ. Езикът, на който е написана, е PHP и използва MySQL / MariaDB.

WordPress работи чрез темплейт система, която избирате в началото под формата на тема, и след това добавяте приставки или така наречените плъгини, които позволяват допълнителни функции, които да отговарят на нуждите ви.

Предимствата на WordPress CMS

Популярност

През годините WordPress се превърна в една от най-широко разпространените системи за управление на съдържанието в световен мащаб. Той управлява 34% от всички уеб сайтове в интернет, а пазарният му дял при CMS платформите е 60,8%. Това е зашеметяваща цифра и със сигурност ще продължи да расте, тъй като това е един от най-предпочитаните начини за изграждане на уеб сайтове за много от собствениците на бизнеси.

Много компании, независимо от техния размер, използват тази платформа, за да изграждат своите сайтове. Тук ще споменем някои от най-големите, за да можете да добиете представа колко популярна  е системата:

  • The New Yorker
  • Tech Church 
  • BBC America
  • Bloomberg Professional
  • Sony Music 
  • WakamiGlobal

Софтуер с отворен код!

WP e open-source CMS!

Отвореният код е вид софтуер с концептуален подход при проектирането, разработването и разпространението на софтуер, който позволява свободен достъп до изходния код - всеки може да промени въпросния код, програмата е безплатна и всички знания и опит се споделят. Възможно е да се разпространяват всички версии.

Лесен за употреба, проектиране и надграждане

Платформата е интуитивна и позволява лесно да създадете сайт по ваш вкус. Двата най-важни компонента са: Темата която изберете и плъгините, които инсталирате - те ще зададат допълнителните функции, които искате да добавите на сайта

Платформата дава големи възможности за персонализиране

Едно от най-важните решения при създаването на уеб сайт на WordPress е каква тема ще инсталирате. Нашия съвет е да изберете тема, която ще ви позволи лесно да правите промени във външния вид на вашия сайт. Има няколко начина, по които можете да модифицирате темата си, така че сайтът ви да отговаря на вашия вкус без нуждата от програмиране.

Един от най-лесните начини за директно нанасяне на промени във вашата WP тема е използването на инструмента Customizer, който администраторите използват, за да модифицират основната стилистика на активната тема, без да се налага да пишат програмен код.

Други компоненти, които дават възможност да модифицирате елементите и дизайна на уеб сайта, са така наречените Плъгини. Те позволяват управлението на важни функционалности, като производителност, SEO и други.


Конструкторите на страници са удобни инструменти за персонализиране. Те се използват за подобряване на съществуващите WP страници и интерфейса за публикуване, което улеснява промяната на оформлението на уебсайта.

Безплатен набор от плъгини и теми

Има много безплатни теми и плъгини, които можете да използвате, повечето от тях имат платени разширения, но основните им функции са безплатни и напълно функционални.

 

Голяма общност

Друго преимущество на WP е, че има форуми за поддръжка, в които можете да задавате своите въпроси и да намерите отговорите им от други потребители. Хората си помагат и това е голямо предимство. Споделените знания и ресурси са в основата на Open Source общността.

 

Недостатъци

Както с всичко в живота, използването на WP има предимства и недостатъци и тук ще споменем някои от негативните страни на платформата. 

Необходимо е да инсталирате много Плъгини, за да можете да добавите всички функционалности, от които се нуждае вашия сайт, за да функционира пълноценно.

От голямо значение е да актуализирате често плъгините и темата, за да защитите сайта си от уязвимости, които могат да възникнат.

Поради инсталацията на много плъгини, времето за зареждане на вашия сайт може да се покачи. Извършването на редовна ревизия на всички плъгини и деинсталиране на тези, които вече не се използват може да помогне в оптимизирането на скоростта.

Но, разбира се, с последователна работа по вашия сайт и внимание към детайлите, можете да сведете до минимум всички тези негативи и да се възползвате от положителните аспекти на платформата.

Прочетете повече за това, как да подобрите скоростта на вашия WP сайт в нашата статия: „8 лесни стъпки за подобряване на скоростта на вашия WordPress уебсайт за 2020

За какъв тип сайтове е подходящ WordPress?

Възможностите за персонализация, които WordPress дава, са безкрайни, а разнообразието от уеб сайтове, изградени на платформата е огромно. Ще спомена някои от най-популярните типа сайтове, за които се използва системата:

  • Блог

  • Електронни магазини

  • Бизнес

  • Сайт за фондация/организация

  • Портфолио

  • Събитие

  • Електронно обучение

 

Заключение

WordPress като CMS платформа набира все по-голяма популярност и в бъдеще ще има още по-голям ръст в използването му. Общността се разраства с всяка нова инсталация. Без значение дали решението да използвате именно тази платформа е взето заради лесния за навигация интерфейс или заради това, че платформата е с отворен код, по-добре бъдете добре информирани за всички нововъведения и прилагайте последните актуализации.

Няма по-добър начин да откриете силните страни на WordPress от това да го инсталирате и да изградите първия си сайт.

Ако тази статия ви е харесала и познавате човек, на който също би била полезна, моля, споделете я и ни последвайте в нашите социални мрежи.

Linkedin

Twitter

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод