wordpress website

8 лесни стъпки за подобряване на скоростта на вашия WordPress уебсайт за 2020

10 минути четене

В наши дни, когато всички се фокусират върху SEO оптимизацията на сайтовете, много от администраторите им пропускат един много важен фактор за по-добро класиране - скоростта.

Установено е, че в забързаното ни ежедневие успяваме да задържим вниманието си само за 7 секунди, това е причината търсачките да наказват по-бавни уеб сайтове, като ги класират на по-ниски позиции в SERP. 

Средно сайтовете зареждат за около 8 секунди, въпреки че е най-добре времето за зареждане да отнема около 3 секунди. Така че, ако искате да получите предимство пред вашите конкуренти, вашият уеб сайт трябва да зареди по-бързо от 3 секунди.

Подобряването на скоростта на даден уеб сайт не изисква толкова усилия и технически умения, както SEO оптимизацията и се отчита, като важен фактор за търсачката на Google и позицията на показване в резултатите на търсене.

Как да измерим как нашият сайт се представя?

Има много инструменти, за измерване на скоростта на сайтовете и в статията ще разгледаме едни от най-популярните. С тяхна помощ може да направите бърза диагностика и да проверите какви предложения за подобрение ще ви дадат те. Някои инструменти са изключително полезни, тъй като дават много точни препоръки.


Google Pagespeed Insights

Google предлага този инструмент безплатно и можете да го използвате, за да анализирате скоростта на вашия уеб сайт и да получите препоръки как да намалите забавянето при зареждане на страниците. За съжаление, инструментът не винаги дава добра представа за това какви подобрения да направите, за да получите по-добри резултати.

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=bg

GT Metrics

GT Metrics е инструмент, който ще ви даде добра цялостна представа за скоростта и представянето на сайта ви. Също така, ще ви даде технически насоки за подобряване на представянето на сайта.

https://gtmetrix.com/

Как да подобрим скоростта на WP уебсайт?

1. Винаги използвайте добър Уеб Хостинг доставчик

Много често при използване на споделен хостинг, сървърните ресурси се поделят между много клиентски акаунти. Това е нормално за хостинг услуги на ниски цени - сървърът трябва да може да хоства колкото е възможно повече уебсайтове, за да има печалба. Споделянето на системни ресурси обаче, означава ниска скорост на зареждане, дори ако вашият уеб сайт е много добре оптимизиран. Ето защо се препоръчва да инвестирате в добро хостинг решение - споделен хостинг на ниво Enterprise или VPS.

Нашият споделен хостинг с висока производителност може да е подходящият вариант за вас - ние предлагаме виртуална среда, която е подобна на технологията на VPS, но е в споделена среда, като същевременно позволява да се изолират ресурси за всеки хостинг акаунт. По този начин нашите планове се основават на системни ресурси (RAM, ядра на процесора и т.н.) и вие можете лесно да скалирате. Също така наблягаме на скоростта, като използваме ултра бърз уеб сървър - LiteSpeed ​​с LSCache за Wordpress, всички наши хранилища са със SSD, високопроизводителни CPU ядра и мрежа.

2. Оптимизирайте изображенията си

Снимките са важна част от всеки сайт, която привлича и задържа вниманието на потребителите, но те могат да бъдат и един от елементите, които забавят сайта ви, когато са големи и не са в правилния формат.

Добра практика е да редактирате вашите снимки, за да ги преоразмерите.

Налични са много формати, някои от най-популярните са PNG и JPEG. PNG форматът е некомпресиран и с по-добро качество и съответно е в по-голям размер.

Разбира се, с развитието на технологиите и подобряването на потребителското изживяване се разработват нови и по-добри уеб формати. Форматът WebP, създаден от Google, осигурява превъзходно компресиране без загуби в качеството. С него можете да намалите снимките с 27% повече в сравнение с JPEG или PNG.

Добър плъгин за по-добро форматиране на изображения е WP-Smush it. Можете да прочетете повече за това в линка по-долу.

https://wordpress.org/plugins/wp-smushit/

Сами можете да видите разликата в размера на файла в различни формати и да решите кой ще използвате.

3. Използвайте CDN

Зад съкращението CDN стои - мрежа за разпространение на съдържание - което само по себе си говори много за неговите функционалности.

CDN е мрежа от прокси източници, които са стратегически разположени за разпространение на данни от сайтове до необходимите географски местоположения. Така данните, които потребителите търсят, се доставят бързо, без значение от къде оперира сайтът. Софтуерно автоматично статични ресурси, като снимки, се обслужват когато е необходимо, и се запазват на локален сървър за периода от време, когато потребителите от съответното местоположение показват, че имат интерес към тази информация.

Има много доставчици на тази услуга, но един от най-популярните е CloudFlare.

За да използвате CDN услугите на CloudFlare, трябва да се регистрирате в тяхната платформа и да следвате описаните стъпки за инсталацията. Всички DNS записи на вашия домейн ще бъдат извлечени и приложени към техните DNS сървъри. След това ще трябва да смените неймсървърите на вашия домейн.

Тази услуга обикновено се заплаща. Cloudflare има безплатна основна версия, която е с ограничени функции, но все пак можете да се възползвате от предимствата, които използването на CDN носи.

4. Активирайте LazyLoad за изображенията си

Изображенията са едни от най-тежките елементи в уебсайта. Те изискват много ресурси като трафик и забавят зареждането на страниците. С използването на плъгина LazyLoad, вашият уеб сайт ще зарежда само снимките, които са във видимата част на страницата. Когато потребителят скролва надолу, останалите изображения ще бъдат заредени поетапно. По този начин първото зареждане на страницата ще бъде значително по-бързо.

WоrdPress плъгинът WP-Smush it, който ви показахме по-рано, ще се погрижи за това вашите изображения да се зареждат по този начин. Ако използвате плъгина за кеш на LiteSpeed ​​WordPress, можете да активирате тази функция и от него.

5. Използвайте кеширащ плъгин 



Кеширането като технология има за цел да направи едно нещо много добре, а именно да подобри скоростта на вашия уеб сайт.

Съдържанието във вашите динамични WordPress страници се променя периодично. Това означава, че всеки път, когато посещавате дадена страница, CMS ще прави заявки към базата данни, ще следва алгоритмите и ще подготвя изгледа на страницата, която ще се показва.

Процесът се състои от много стъпки, което забавя сайта. Поради тази причина се препоръчва използването на подобен плъгин. Той кешира резултата и всеки път, когато нов потребител посети тази страница, той ще покаже на потребителя кешираната версия на страницата.

Един от най-популярните плъгини е Litespeed WordPress Cache, но не всеки доставчик на хостинг използва LiteSpeed ​​Web Server. За нас е много важно да използваме най-добрите технологии на пазара, така че ние го използваме и съответно можете да се възползвате от него.

Плъгинът има страхотни функции, от които можете да се възползвате, за да подобрите вашия сайт. Някои от най-важните от тях са безплатният кеш за CDN, QUIC.cloud, оптимизация на изображенията (без компромиси в качеството им), изображения с отложено зареждане, поддръжка на формат за изображения в WebP и много други. Можете да намерите подробна информация за характеристиките на приставката тук:

 https://wordpress.org/plugins/litespeed-cache/

Можете лесно да активирате Litespeed WordPress Cache Plugin на вашия WP уеб сайт, следвайки инструкциите, описани в нашата документация. Там ще намерите съвети как да активирате приставката чрез WordPress или чрез административния панел на cPanel.

https://www.vpsbg.eu/docs/my-wordpress-website-is-loading-slowly-what-can-i-do

Ако вашият хостинг доставчик не поддържа плъгина LiteSpeed ​​WordPress Cache, ви препоръчваме да използвате W3 Total Cache:

https://wordpress.org/plugins/w3-total-cache/

6. Не използвайте тежки теми и много плъгини

В самото начало при избора на вашата WordPress тема е добре да имате предвид, че някои от темите са по-леки от други. Обикновено платените версии са тези, които са с най-добрите функции и ще работят по-бързо, разбира се, винаги има изключения. Направете своя избор след като се уверете, че темата е лека и зарежда бързо.

Използването на твърде много допълнителни плъгини, може да направи сайта ви по-тежък и по-бавен. Ако намалите броя на инсталираните плъгини и използвате само тези, от които наистина се нуждаете, можете значително да подобрите скоростта на своя сайт.

7. Актуализирайте често WordPress темата & WordPress плъгините, които използвате 



Когато използвате CMS система, е от съществено значение да актуализирате често както темата, която използвате, така и всички плъгини. По този начин ще увеличите сигурността на вашия сайт и в същото време ще приложите най-новите функции на темата и плъгините. Повечето уязвимости на WordPress са в по-старите им версии. Това е причината проверката за актуализации да е толкова важна.



8. Уверете се, че вашия хостинг доставчик поддържа HTTP2 и го използвайте



Ако вашият хостинг доставчик поддържа HTTP2, тогава можете да се възползвате от бързата и надеждна връзка на следващите протоколи за трансфер на данни - HTTPS и HTTP2, които осигуряват сигурна връзка между сървъра и потребителя и драстично намаляват броя на свързванията към сървъра, което от своя страна спестява време. Протоколът HTTPS също помага значително за по-добро индексиране на уеб сайта в търсачките.

Заключение

Нашият съвет е да прегледате уебсайта си и да приложите подобренията, които споменахме. Всички те са лесни за изпълнение и не изискват техническа грамотност, но могат да повлияят положително на ефективността на вашия сайт и да доведат до по-добро класиране на по-висока позиция в търсачките и в същото време да подобрят потребителското изживяване.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод