Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

Как да създадете потребители за L2TP VPN сървър

В този урок ще научите как да създавате нови потребители за вашия L2TP VPN сървър. Въпреки че стъпките не са нито много на брой, нито сложни, протоколът няма графичен интерфейс. Това означава, че ако искате да правите промени по него или по потребителските профили, ще трябва да влезете през SSH. Заради това ще трябва да изтеглите и инсталирате SSH клиент (в случай, че вече нямате такъв на ваше разположение), за да можете да изпълните необходимите команди.

 

Изтегляне на SSH клиента

Ако използвате Linux или MacOS като операционна система, моля, пропуснете тази част, тъй като имате вграден SSH клиент.

 

Както вече споменахме, трябва да изтеглите SSH клиент, преди да можете да започнете да управлявате вашия сървър (ако вече нямате инсталиран такъв на вашата машина). Този, който ви предлагаме да използвате, е Putty, който можете да изтеглите безплатно.

 

След като отворите страницата, намерете вашата операционна система и изтеглете съответстващия ѝ инсталационния файл. За този урок ще използваме 64-битова Windows ОС, но SSH клиентът изглежда по същия начин и изпълнява същите команди независимо от вашата операционна система:

 

свалете SSH клиента

 

Изтеглете файла и инсталирайте SSH клиента. Не променяйте вече зададените настройки освен ако нямате предишен опит с клиента или сте запознати с това, какво точно прави всяка една опция!

 

Конфигуриране на SSH връзката

 

За Windows потребители

След като завършите инсталацията, отворете софтуера. Ще се отвори прозорец за конфигуриране на Putty. Информацията, която трябва да попълните, можете да откриете в първоначалния ви имейл, който ще получите, когато бъде активирана закупената от вас услуга. Полетата, които трябва да бъдат попълнени, са следните (обозначени в червено на изображението по-долу):

 

  • „Име на хост (или IP адрес)“/”Host name (or IP address)” – за да попълните това поле, въведете „root@“, последвано от IP адреса на вашия сървър (който ще получите във вашия приветствен имейл)
  • „Порт“/”Port”въведете „22000“ в това поле
  • „Тип на връзка“/”Connection type” – уверете се, че сте избрали „SSH“

 

свържете се с вашия сървър през SSH

 

След като попълните полетата, щракнете върху „Отвори“/”Open”. Ще се отвори терминала:

 

отворете терминала

 

Сега е необходимо да въведете вашите данни за вход, за да се впишете във вашия сървър. Отворете приветствения имейл, копирайте ги и ги поставете в терминала.

 

ВАЖНО: Поставянето вътре в терминала се случва с десния бутон на мишката, а не чрез „Ctrl + V“ или „Command + V“. Освен това полето за парола никога няма да покаже въведения от вас текст, което означава, че не трябва да се притеснявате, ако забележите, че нищо не се появява, докато въвеждате паролата си (затова препоръчваме да я копирате и поставите). Важно е да запомните, че изпълнението на команди в терминала става с натискане на клавиша „Enter“.

 

За Linux/MacOS потребители

Отворете терминала си и въведете тази команда в него:

 

ssh root@YOUR_SERVER_IP -p 22000

 

След това въведете вашата root парола, която ще ви бъде предоставена в активационния имейл.

 

Работата с терминала не е сложна и стъпките, които трябва да следвате, за да добавите нов потребителски профил, са наистина прости.

 

Създаване на нов потребителски профил

Първата команда, която ще въведете, ще зареди скрипта за управление на потребителите, който се намира на вашия L2TP VPN сървър. За да направите това, просто копирайте и поставете директорията (означена в червено по-долу), която ще имате в първоначалния си имейл:

 

поставете директорията за управление на потребителските профили

 

След като поставите (или напишете ръчно) директорията в терминала, натиснете „Enter“. Сега ще се появи съобщение, което ще ви попита дали желаете да създадете нов или изтриете съществуващ потребител:

 

създаване на нов потребител

 

Въведете „create“, както е показано на това изображение и отново натиснете „Enter“:

 

напишете create

 

Сега терминалът ще ви помоли да въведете потребителско име за новия профил:

 

въведете потребителско име

 

След това ще бъдете подканени да създадете и парола за профила. Препоръчваме ви да използвате генератор за паролата, който може да комбинира букви, цифри и символи, за да се гарантира сигурността на профила:

 

въведете парола

 

След като изберете и въведете парола, натиснете „Enter“. Ще се появи следното съобщение:

 

успешно създаден профил

 

Това е! Вашият потребителски профил е създаден успешно. Можете да разгледате и нашите уроци за това как да свържите десктоп или мобилно устройство към вашия L2TP VPN сървър.

 

ВАЖНО: Ако сте свързани към VPN сървъра от вашата машина, докато се опитвате да създадете нов потребителски профил, връзката ви най-вероятно ще бъде прекъсната поради факта, че VPN процесът ще трябва да бъде рестартиран, за да може да бъде активиран новосъздадения ви потребителски профил.

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод