Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

Свързване на мобилно устройство към L2TP или SoftEther VPN сървър

Свързването на мобилно устройство към вашия VPN сървър чрез L2TP или SoftEther протоколите е наистина лесно. Поради факта, че SoftEther няма потребителски интерфейс за мобилни или смарт телефони, е важно да уточним, че той ви позволява да се свържете с вашия сървър като използва L2TP протокола, който се поддържа от повечето устройства, независимо дали използвате операционната система на Android или iOS.

 

ВАЖНО: Ако искате да се свържете с вашия SoftEther сървър, първо ще трябва да позволите на сървъра да може да приема връзки от мобилни устройства. За да го направите, ще е необходимо да свалите, инсталирате и отворите софтуера за управление на SoftEther VPN сървъра. За повече информация и постъпкова демонстрация моля обърнете внимание на „Стъпка 5: Активиране на мобилни връзки“, която се намира в нашия урок за добавяне на допълнителни SoftEther потребителски профили.

 

Настройване на VPN връзка за мобилни устройства с Android

Отворете настройките на телефона си и в менюто намерете опцията „Мрежа(и)“/”Network(s)”. Ако не можете да я откриете, опитайте да потърсите „Мрежа“/”Network” или „VPN“, като използвате опциите за търсене на вашата операционна система. VPN настройките на нашето тестово устройство се намират в категорията „Безжични и мрежи“/”Wireless and networks”.

 

отворете настройките на вашето мобилно устройство

 

След това потърсете бутон „VPN“, „VPN връзки“/”VPN Connections” или „VPN услуги“/”VPN Services”. Ако не можете да откриете тази опция, опитайте да я потърсите с помощта на иконата за търсене в горната част на вашия екран.

 

докоснете VPN опцията

 

След като намерите бутона, просто го докоснете. Това ще зареди VPN менюто на вашето устройство, което ще изглежда по следния или сходен начин:

 

страницата за управление на VPN връзки

 

Тук се съхраняват вашите VPN връзки, които ви позволяват да се свързвате с VPN сървъра, когато е необходимо. Това е и мястото, от където можете да установите нови връзки, както и да премахнете тези, които вече не използвате.

 

За да добавите нова връзка, просто докоснете бутона „Добавяне на VPN мрежа“/”Add a VPN network” в долната част на екрана.

 

Това ще ви отведе до прозореца за конфигуриране на VPN връзка, която ще изглежда така:

 

страница за настройване на VPN връзка

 

От тук докоснете бутона „Тип“/”Type”. Ще се появи списък с различните опции за установяване на връзка. Изберете „L2TP/IPSec PSK“. Това ще гарантира, че протоколът ще може да установи сигурна връзка с вашия VPN сървър.

 

променете протокола на L2TP/IPSec PSK

 

След като сте селектирали успешно опцията, остава само да попълните необходимите полета. Ще имате всичката нужна информация в първоначалния ви имейл, който ще ви бъде изпратен за потвърждение, че услугата ви е активирана.

 

Следното изображение показва полетата, които трябва да попълните:

 

полетата за попълване

 

  • "Име"/”Name”дайте име на вашата VPN връзка.
  • „Сървър“/”Server” – това е мястото, където трябва да въведете IP адреса на вашия сървър, който ще сте получили в приветствения ви имейл.
  • "IPSec предварително споделен ключ"/”IPSec preshared key” – дълга поредица от букви, цифри и символи, която се използва за установяване на защитена връзка между вашето устройство и VPN сървъра. Също ще го откриете във вашия първи имейл.

 

След като приключите, това, което трябва да направите, е просто да докоснете бутона „Запазване“/”Save” и връзката ви ще бъде установена. Също така в лентата, намираща се в горната част на екрана на вашето мобилно устройство, ще се появи ключ, който служи за това да ви сигнализира, че успешно използвате VPN връзка:

 

проверете за ключ в лентата в горната част на екрана

 

Установяване на VPN връзка за мобилни устройства с iOS

Процесът за настройване на връзка за мобилни устройства с iOS е сходен с този за установяване на VPN връзка с Android. Първо, отидете на вашите настройки и открийте опцията - „VPN“. Също така можете и да я потърсите с помощта на функцията за търсене на вашата операционна система.

 

потърсете вашите настройки

 

След това изберете „VPN“.

 

страницата за управление на VPN

 

Това ще ви отведе до VPN настройките на вашето устройство. От тук изберете бутона „Добавяне на VPN конфигурация“/”Add a VPN configuration”, както е показано на следното изображение:

 

добавяне на VPN връзка

 

Това ще отвори друг прозорец, където е нужно да въведете информацията на вашия VPN сървър:

 

въвеждане на данните

 

Ще имате всичко необходимо, за да попълните дадените полета, във вашия приветствен имейл, който ще получите при активирането на VPN сървъра. Копирайте нужната информация и я поставете в съответните полета. Преди да започнете да въвеждате обаче, трябва първо да промените опцията „Тип“/”Type”, разположена в горната част на екрана, на „L2TP“. Ето и кратко обяснение за всичко, което трябва да въведете:

 

  • Описание/Description - дайте име на VPN връзката.
  • Сървър/Server – трябва да поставите IP адреса на вашия VPN сървър.
  • Акаунт/Account – попълнете вашето потребителско име (намира се в първоначалния ви имейл).
  • Парола/Password – паролата, която ви е изпратена чрез имейла за потвърждение на услугата.
  • Тайна/Secret – последователност от знаци, цифри и символи, която също ще получите във вашия приветствен имейл.

 

След като приключите с въвеждането на необходимата информация, докоснете „Готово“/”Done” в горната дясна част на екрана и успешно ще завършите настройването на връзката!

 

Вече трябва да можете да видите вашата VPN връзка. Статусът ще бъде обозначен като „Свързан“/”Connected”, а плъзгащият се бутон ще бъде оцветен в зелено.

 

проверете връзката

 

Ако искате да деактивирате връзката, просто докоснете бутона и тя ще бъде прекратена.

 

Също така, можете да погледнете и нашите уроци относно свързването на десктоп устройство с вашия L2TP или SoftEther VPN сървър. Ако пък искате да създадете допълнителни L2TP потребители или SoftEther потребителски профили, можете да посетите останалите упражнения в нашата документация.

 

Това е! Ако желаете да проверите дали всичко работи правилно, независимо от операционната система на телефона ви, просто потърсете „Какъв е моят IP адрес?“ във вашия уеб браузър и сравнете резултатите с и без VPN връзката. Ако IP адресът е различен, това означава, че връзката е установена успешно.

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод