Съдържание

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.
Без спам
100% полезно съдържание
Отписване с 1 клик

Как да управлявате SoftEther VPN сървър

В този урок от нашата документация ще ви покажем как да добавите и настройте допълнителни потребителски профили за вашия SoftEther VPN сървър, както и как да го управлявате. Процесът изисква да инсталирате допълнителен софтуер, за да получите достъп до настройките на сървъра. Въпреки това, софтуерът е безплатен, а самият процес е сравнително лесен, така че нека да започваме!

 

Стъпка 1: Прегледайте информацията във вашия приветствен имейл

Преди да изтеглите необходимия SoftEther софтуер, трябва да сте запознати с информацията, която вече имате на ваше разположение. Отворете имейла, който сте получили, когато вашият VPN сървър е бил активиран. Освен че ще получите първия си потребителски профил в този имейл, има и друга важна информация, която ще използвате, а именно данните за вход във вашия сървър.

 

Ще разполагате и със следната информация - административна парола за вашия VPN сървър, както и специален IPSec ключ, който се използва, за да позволите на мобилни устройства да се свързват със сървъра:

 

примерна информация от вашия приветсвен имейл

 

Въпреки че това на пръв поглед изглежда като много информация, ще бъде доста лесно да забележите къде трябва да поставите необходимите данни, веднага щом отворите софтуера (клиента) за управление на сървъра.

 

Стъпка 2: Изтегляне на клиента за управление на SoftEther сървъра

За да създадете допълнителни потребителски профили, първо трябва да влезете във вашия SoftEther VPN сървър. За да направите това, трябва да изтеглите и да инсталирате клиента за управление на сървъра. След като заредите страницата, изберете софтуера за вашата операционна система и свалете инсталационния файл (както е обозначено на изображението по-долу):

 

  • “Изберете софтуер“/”Choose software” - изберете „SoftEther VPN (free software)“
  • „Изберете компонент“/”Select component” – изберете „SoftEther VPN Server Manager for“ Windows или Mac OS, в зависимост от вашата операционна система
  • „Изберете платформа“/”Choose platform” – отново Windows или Mac OS по отношение на вашата ОС
  • “Изберете процесор”/"Select CPU" – изберете опция от наличните, която да отговаря на процесора на вашата система

 

свалете софтуера за управление на SoftEther VPN сървър

 

След това кликнете върху линка „SoftEther VPN Server и VPN Bridge“, както е показано на горното изображение, и клиентът ще бъде изтеглен. След като файлът бъде свален успешно, щракнете двукратно, за да го отворите и преминете към инсталацията.

 

Стъпка 3: Инсталиране на клиента

Започнете да инсталирате софтуера, без да променяте вече избраните опции, докато не стигнете до следното меню:

 

изеберете опцията за инсталиране на клиента за управление на сървър

 

Тук е необходимо да изберете „SoftEther VPN Server Manager (Admin Tools Only)“, тъй като ще използвате клиента, за да добавяте нови потребителски профили и да управлявате вашия VPN сървър.

 

Завършете инсталацията, като отново използвате вече зададените опции. След като приключи инсталационния процес, софтуеърът ще се отвори и ще изглежда така:

 

страницата на софтуера за управление на сървъра

 

Стъпка 4: Попълнете данните за вход във вашия VPN сървър

Изберете бутона „Нова настройка“/”New setting”:

 

добавяне на нова настройка

 

Ще се отвори нов прозорец, който ще изисква от вас да предоставите данните за вписване във вашия сървър. Полетата, които трябва да попълните са следните (информацията ще бъде налична във вашия приветствен имейл):

 

  • „Име на настройка“/”Setting name” - дайте име на връзката ви със сървъра
  • „Име на хост“/”Host name” – въведете IP адреса на вашия сървър (ще го имате в имейла си)
  • „Парола“/”Password” – това поле изисква да въведете вашата „VPN административна парола“/”VPN Admin password” - не я бъркайте с паролата, която е за вашия предварително генериран потребителски профил.

 

конфигуриране на настройката

 

След като приключите с въвеждането на информацията, щракнете върху бутона „OK“. Връзката със сървъра ще се покаже във вашия клиент по следния начин:

 

установена връзка със сървъра

 

Кликнете върху бутона „Свързване“/”Connect”. Ще се отвори нов прозорец, от където ще можете да управлявате вашия SoftEther VPN сървър.

 

ВАЖНО: Когато се свържете през софтуера за управление на сървъра, вашият IP адрес не се променя, защото не сте свързани към сървъра през VPN връзка. Вие директно се вписвате във самия сървър, за да можете да управлявате неговите настройки, използвайки административни права!

 

Управление на сървъра: Разрешаване на мобилни връзки

Прозорецът за управление на сървъра ще изглежда по следния начин:

 

прозорец за управление на сървъра

 

Първо, уверете се, че мобилни устройства могат да се свързват със сървъра, като натиснете бутона „Настройки за IPSec/L2TP“/”IPsec/L2TP Settings”, означен с червено на следното изображение:

 

позволяване на мобилни устройства да се свързват към сървъра

 

Тук се уверете, че има отметка в квадратчето „Активиране на функцията на L2TP сървър (L2TP през IPsec)“/”Enable L2TP Server Function (L2TP Over IPsec)” - ако няма я поставете. След това въведете вашия предварително генериран споделен ключ (който ще имате в първоначалния ви имейл) в полето „IPSec Pre-Shared Key“:

 

поставете отметка в квадрата и поставете вашия споделен ключ

 

Управление на сървъра: Какво са центрове (хъбове) и за какво служат

SoftEther използва „хъбове“ или “центрове”. Когато влезете в настройките на вашия сървър, ще видите, че ще има вече създаден хъб за вашия сървър. Това е мястото, от където можете да управлявате потребителските профили, връзките, групите и цялостения достъп на вашия SoftEther VPN сървър. Можете да използвате този предварително генериран хъб, защото той ще включва първоначалния ви потребителски профил. Ако обаче искате да добавите отделни хъбове, първо трябва да кликнете върху „Създаване на виртуален хъб“/”Create a virtual hub”:

 

добавяне на нов хъб

 

След това ще се появи нов прозорец. Дайте име на вашия хъб, като попълните полето „Име на виртуален център“/”Virtual Hub Name” и „Парола“/”Password”. Накрая кликнете върху бутона „OK“:

 

попълнете информацията за новия хъб

 

Управление на сървъра: Добавяне на нов потребител

Независимо дали искате да използвате вече наличния хъб или такъв, който сте създали ръчно, добавянето на нов потребителски профил става по същия начин. От менюто си за управление изберете хъба, към който искате да добавите нов потребител, и щракнете върху бутона „Управление на виртуален хъб“/”Manage virtual hub”:

 

управление на хъба

 

Това ще ви отведе към прозореца за управление на хъба. Отидете до „Управление на потребителите“/”Manage users”:

 

управление на потребителите

 

Накрая ще стигнете до прозореца за създаване на нов потребителски профил. Тук трябва да попълните полетата, маркирани в червено на изображението по-долу - „Потребителско име“/”Username” и „Парола“/”Password”, и вашият потребител ще бъде създаден успешно.

 

създаване на нов потребителски профил

 

Това е! Успешно създадохте нов потребителски профил. Можете също да разгледате и нашите уроци за това, как да свържете вашия мобилен телефон или десктоп към вашия SoftEther VPN сървър.

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Карта
Банков превод