какво е сигурно изтриване на данни

Как да изтрием напълно файлове от нашето устройство

7 минути четене

Информацията е от решаващо значение в нашето съвременно техническо общество. Хората я използват всеки ден, докато компаниите непрекъснато се стремят да я получат, поради способността ѝ да подобри техните продукти и услуги. Въпреки това, макар и невероятно полезна, тя може да бъде и доста опасена, ако попадне в грешните ръце. Информацията съществува в много форми на всички наши устройства, приложения и джаджи, което означава, че има множество различни начини, по които тя може да бъде открадната, събрана или продадена.

Проблемите, свързани с поверителността на потребителите и онлайн сигурността, стават все по-разпространени, което вече е довело до много случаи на изтичане на лични данни, както и до информационни пробиви. Въпреки че има доста неща, които можете да направите, за да защитите поверителността и сигурността си, е възможно да забравите да погледнете на едно конкретно място, което използвате всеки ден – системата за съхранение на вашето устройство.

Съхраняването на различни файлове на вашето устройство за продължителен период от време може да навлече потенциални щети, както на вас, така и самото устройство в дългосрочен план, говорейки от гледна точка на произволни файлове, които сте изтеглили от ненадежден източник (включително и тези, генерирани от различни приложения). Освен това, неизползваните приложения също могат да представляват и скрита заплаха за вашата сигурност поради факта, че по-малкото им използване почти винаги гарантира, те не са били актуализирани от доста време. Допълнетено, може да сте изтрили и файлове, които са съдържали и по-чувствителна или важна информация (пароли, снимки, профили) с цел да я премахнете напълно.

В крайна сметка е, когато премахнете файл от нашата система, е небходимо да знаете как да го направите ефективно, защото някои файлове не се премахват завинаги, а по-скоро се преместват в кошчето ви, съхраняват се в паметта на устройствения регистър или се прехвърлят в друга локална папка на вашия компютър, лаптоп или мобилен телефон. Така че, имайки това предвид, нека видим как можете безопасно и сигурно да изтриете файлове от вашето устройство.

Защо трябва да изтрия неизползваните си файлове?

Преди да навлезем в същността на това, защо и как окончателно трябва да премахнете файлове от вашата машина, трябва да помислите какво може да се случи, ако решите да не го правите. Първо, неизползваните файлове заемат допълнително пространство, което иначе можете да използвате на нови приложения и други файлове. Това обаче не е основната причина, поради която трябва да премахнете вашите неизползвани файлове.

Изтеглянето на произволни файлове като изпълними файлове (.exe), изображения или текстови документи може да бъде доста проблемно, ако те бъдат изпълнени т или отварени на вашето устройство. Избягването на изтегляне на подобни файлове от случайни източници е най-доброто средство за избягване на потенциални проблеми в бъдеще. Ако изтегляте и активно съхранявате такива файлове във вашата система, трябва незабавно да ги премахнете. Това е така, защото тези файлове могат да действат като тракер на вашето устройство, като пасивно събират информация за самото устройство, вашето местоположение и ежедневни дейности.

Освен това те могат също да проследяват вашите обаждания или да събират чувствителна информация от вашия екран като личните ви данни, номера на кредитни или дебитни карти, пароли, имейли и акаунти. Освен това с навлизането на различните криптовалути в обществото, никога не знаете кога даден софтуер за копаене би могъл да се озове на вашето устройство.

От друга страна, ако изтриете файл, който съдържа потребителски имена, пароли или други идентификационни данни за вход в даден акаунт, е напълно възможно някой да го възстанови, ако получи достъп до вашето устройство, което означава, че потенциално може да се добере до вашата чувствителна информация. Поради това трябва активно да се стремите да премахнете напълно всички файлове, които съдържат подобна информация.

Как да изтриете безопасно файл в зависимост от вашата операционна система

Има много различни операционни системи, които се използват в глобален мащаб. Въпреки това, независимо от системата, която има вашето устройство, в повечето случаи ще трябва да използвате приложение от тип „шредер“. Но защо?

Когато изтриете даден файл, това, което прави вашата операционна система, е просто да премахне адресът, който в момента е прикачен към даденото място на вашата памет. След това, когато новите данни бъдат записани на вашето устройство, те се пренасочват автовматично към същия адрес. По този начин информацията бива презаписана и данните заменени. Това означава, че докато старите данни не бъдат променени, все още е възможно да бъдат възстановени. Затова в тази статия ще се фокусираме върху това как се премахват файлове при някои от най-използваните операционни системи.

Изтриване на файлове в Windows

Когато изтриете файл в Windows, обикновено получавате съобщение, което ви пита дали искате да преместите дадения файл в кошчето. Това обаче ще доведе само до промяна на местоположението на файла, което прави възможно възстановяването му, ако случайно сте направили грешка при първоначалното изтриване на файла. Но макар да си мислите, че след като сте изпразнили кошчето си, не можете да върнете файл обратно, ще бъдете доста изненадани да разберете, че това не винаги е вярно.

Дори когато ‘напълно’ изтриете файл, като използвате Shift + Delete от клавиатурата си, част от данните на файла остават в паметта на вашето устройство. Windows и други операционни системи правят това, за да спестят време. Много по-лесно и значително по-бързо е да премахнете адреса и неговата препратка към конкретния депозит в паметта на устройството, вместо да премахнете изцяло информацията или файла. Повечето от вас вероятно са забелязали, че може да отнеме само няколко секунди (в повечето случаи дори мигновено), за да изтриете значително голям брой файлове, да кажем около 50 GB, докато инсталирането на приложение, което е само 5 GB, или изтеглянето на файл от 10 GB може да отнеме значително повече. Това е така, защото когато към системата се добавят нови данни, те заменят вече съхранената - ‘изтрита’, информация, което води до по-дълъг процес.

Поради това, ако искате да изтриете изцяло даден файл от вашата система, ви препоръчваме да използвате ‘шредър’ приложение, както споменахме по-рано, тъй като то може напълно да премахне всичко от вашето устройство, включително информацията за файла, самия файл, както и всички адреси и връзки с него, без да се притеснявате, че ще бъде възстановен или съхранен някъде другаде.

Някои шредер приложения, които можете да разгледате и да използвате, са:

  • Eraser
  • WipeFile
  • BitKiller
  • File Shredder
  • Freeraser
  • PC Shredder
  • SecureDelete
  • И много други

Всички тези приложения са повече от способни да изтрият сигурно вашите файлове, но някои имат допълнителни функции, които други нямат. В тази статия няма да бъдат сравнявани, но можете да направите допълнително проучване относно кои биха ви били от полза, тъй като всички имат своите характеристики, предимства и недостатъци. Важното тук е да използвате този вид приложение, за да премахнете трайно файлове от вашето Windows устройство, а не от кой точно шредър да се възползвате.

Премахване на файлове в Linux

Сигурното изтриване на файлове в Linux се случва с помощта на някои инструменти в терминала, които могат да изпълняват различни функции. Подобно на премахването на файлове в Windows, тези инструменти могат да ви позволят да изтриете напълно съдържанието на даден файл, включително и неговите данни и по отношение на системната памет. Само не забравяйте, че това са допълнителни инструменти и трябва да ги изтеглите и инсталирате, преди да можете да започнете да ги използвате.

Следните инструменти изпълняват различни функции, но ето основно резюме на това, което всеки може да ви предложи:

  • Wipe - когато използвате „wipe“, ще изтриете всички посочени файлове от магнитната памет на вашето устройство, което прави невъзможно възстановяването им
  • Shred - „shred“ ви позволява или да замените даден файл, или да го изтриете напълно
  • Sfill - 'sfill' взема вашите 'свободни' данни, които чакат да бъдат замемени и ги запълва с информация от '/dev/urandom', което ще гарантира, че дори и тези все още незаменени секции от паметта да бъдат достъпени, те ще съдържат данни, които ще бъдат напълно произволни

Изтриване на данни при Android и iOS

Изтриване на файлове при Android или iOS, подобно на Windows, включва използването на шредер приложение. Има много налични опции в магазина за приложения, които можете да използвате абсолютно безплатно, а има и някои първокласни, които имат допълнителни функции, от които можете да се възползвате. Някои от по-известните за Android са:

  • Shreddit
  • Fshred
  • Sdelete

Докато някои предложения за iOS са:

  • Stellar iPhone
  • PanFone
  • PhoneClean
  • iShredder
  • iMyFone

Отново, както споменахме по-рано, няма да разглеждаме всяко едно от тях подробно, тъй като основната цел тук е да научите как да премахнете сигурно информация от вашето устройство и всяко едно от тези приложения може да ви помогне да го направите.

Друго нещо, което можете да направите, за да изтриете файлове от телефона си, е да свържете вашето Android/iOS устройство към вашия работен плот или лаптоп и след това ръчно да прегледате файловата система на вашето устройство, което ще ви позволи да изтриете ненужната информация и файлове.

Като алтернатива можете също да направите пълно рестартиране на системата, като върнете телефона си към фабричните му настройки. Това обаче ще доведе до загубата на всичките ви данни, което можете да сторите в екстремни случаи.

Това е! Не забравяйте, че премахването на файлове от вашата система е от необходимо, за да се гарантира, че вашата поверителност е защитена.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод