сигурност и защита онлайн

8 + 1 съвета за максимална сигурност и защита онлайн

6 минути четене

2021 година е и онлайн неприкосновеността и сигурността са много важни. Всичко правим онлайн, поръчваме онлайн, подписваме документи онлайн, изпращаме пари онлайн. Отдадохме този пост на сигурността и защитата на вашето лично пространство онлайн и по-конкретно - ще ви дадем няколко съвета как можете да постигнете максимална сигурност, когато сте онлайн. Някои от нещата, които ще ви предложим не са често срещани все още и са малко по-трудни за имплементация, но понякога само това са начините за максимална защита. Нека започваме. 

Съвет #1. Използвайте респектиращ и защитаващ вашето лично пространство браузър.

Това е първата стъпка към постигане на вашата цел. Обърнете внимание на браузъри като Brave или Vivaldi. Тези браузъри са изграждани с идеята за защита на потребителските данни и идентичност. Ще говорим основно за браузъра Brave, тъй като само с него имаме опит. Brave блокира рекламите още на ниво браузър, няма нужда от Adblocker разширения. Също блокира всички cross-site cookies, тракинг скриптове (Google Analytics, Matomo и други). Има вградена опция за инкогнито таб през мрежата на TOR - нещо, което малко браузъри имат. Т.е. TOR е на един клик разстояние. Brave по подразбиране ще защитава вашето лично пространство на едно много добро ниво. Изпробвайте го.

Съвет #2. Използвайте сигурен VPN.

В един от нашите предходни блог постове, ние говорихме за това какво е VPN и защо е важен. Ние силно препоръчваме да използвате сигурен VPN редовно. Предложението ни е да не използвате популярните доставчици на VPN, а да си закупите VPS и да инсталирате VPN на него. Да, няма да имате удобството да сменяте локации и IP адреси с няколко клика, но можете да бъдете сигурни, че нивото на защита е по-високо - не се събират и съхраняват логове.

Съвет #3. Плащайте с криптовалути, ако е възможно.

Криптовалутите са инструмент, който ни позволява да плащаме сигурно, лесно, дискретно, и без ограничения. Някои от криптовалутите, с които можете да се запознаете са Bitcoin, Litecoin, Ethereum. 

Знаете ли, че ние приемаме Bitcoin и Litecoin плащания? Можете да тествате нашия Bitcoin VPS. Гарантираме висока производителност и скорост. 

Съвет #4. Пробвайте имейл доставчици с по-високо ниво на сигурност.

Към този момент, най-вероятно използвате Gmail или друг популярен имейл доставчик. Да, знаем, защото е по-лесно. Ако искате малко по-защитен и ориентиран към дискретността на потребителите си имейл клиент, то можете да пробвате услугите на ProtonMail.

Съвет #5. Използвайте защитени чат приложения. Като Signal. 

Чували ли сте за Signal? Приложението за чат? То е софтуер с отворен код, със силен алгоритъм за криптиране на информацията. Това е може би приложението за комуникация с най-силната защита на данните някога имплементирана в чат приложение. Изпробвайте го!

Съвет #6. Ако плащате с карта, активирайте 3DS.

Ако не сте включили 3D защитата за вашите дебитни или кредитни карти, то сега е най-добрият момент. Този механизъм ще изисква допълнителен код всеки път когато плащане онлайн. Кодът ще бъде получен чрез SMS, приложение или по друг начин.

Съвет #7. Защитете компютъра си. Телефона също. 

Изберете операционната си система внимателно. Ако използвате Linux или Mac, вероятността да бъдете хакнати е по-малка, но не е нулева. Бъдете внимателни какво сваляте и стартирате на компютъра и телефона си. Ревизирайте кой има достъп до вашите лични устройства и сведете това число до минимум. Ако използвате Windows, то е силно препоръчително да включите Windows Defender на компютъра си.

Съвет #8. Бъдете внимателни къде кликате, каква информация въвеждате и къде.

За съжаление, Phishing атаките стават все по-популярни. Това означава, че ние, като потребители на уеб-а, трябва да бъдем по-мнителни и внимателни към сайтовете, в които въвеждаме данните си.

Бонус съвет #9. За максимална уеб сигурност, използвайте TOR.

Ако искате най-добрата сигурност и дискретност докато сърфирате онлайн, то можете да пробвате използването на TOR. Brave има TOR на разположение на 1 клик разстояние. Сърфирането през мрежата на TOR не е най-доброто (бавна скорост), но ви дава максимална сигурност онлайн. Можете да го използвате за специфични сайтове, за които желаете тази сигурност.

Опитахме се да ви дадем няколко съвета за това как да подобрите и постигнете почти максимална сигурност онлайн. Разбира се, има много други неща, които могат да бъдат подобрени, но ние смятаме, че построихме основите на едно по-сигурно онлайн присъствие.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод