vps.bg приема плащания с bitcoin lightning network

VPS.BG вече приема плащания с Bitcoin Lightning Network

5 минути четене

С удоволствие съобщаваме, че вече може да използвате нашия най-нов метод за моментно плащане с изключително ниски такси - Bitcoin Lightning Network (LN). От много години приемаме разплащания с Биткойн и Лайткойн и сме щастливи да добавим още един крипто метод. Какви са предимствата на Светкавичната Мрежа в Биткойн (Lightning Network)?

Проблемът с Биткойн плащания

Още в началото на развитието на Биткойн, едно основно предизвикателство бе известно - блокчейнът не е скалируем достатъчно да поддържа хиляди трансакции всяка секунда, необходими за световна употреба. Visa за сравнение обработва 1700 трансакции в секунда и има капацитет за 65000/с, докато Биткойн само 7 в секунда. Това означава, че колкото повече хора използват Биткойн, толкова по-високи ще са таксите за трансакции, тъй като се създава пазар за това коя трансакция да бъде приета в следващия блок. В миналото има множество опити за адресиране на проблема и откриване на решение за бързи и евтини трансакции, с капацитет за цялото население на света. Едно от тях, което е най-популярно е Светкавичната мрежа (или Lightning Network). Мнозина вярват, че това е решението, необходимо за скалиране на световно ниво на Биткойн като разплащателно средство.

Какво представлява Lightning Network?

Lightning Network (Светкавична Мрежа) е layer 2 решение за проблема с високите такси за трансакции. Това означава, че вместо да се променят правилата в блокчейна, мрежата е изградена на второ ниво върху блокчейна. Тя позволява бързи и евтини плащания извън блокчейна, които са сигурни и защитени с криптографски методи. Поддържат се милиони трансакции в секунда и е изключително скалируема. Понеже плащанията са извън блокчейна, таксите са незначителни сравнение с таксите на копачите. Възможно е дори трансакции през няколко блокчейна, които поддържат сходна криптографска функция за хеширане. В допълнение, Lightning Network подобрява поверителността и защитата на личните данни в Биткойн. Информацията в блокчейна е публична и съдържа данни за плащанията, техния размер и страни, докато при Светкавичната мрежа единствено участниците имат тази информация.

Как работи?

Накратко, Светкавичната мрежа (Lightning Network или LN) е протокол на ниво 2 (second layer / Layer 2) и е децентрализирана мрежа, която не е блокчейн, а всъщност използва серия от взаимносвързани канали, които са обвързани с блокчейна. Плащанията са моментални. Всеки канал е създаден чрез подписите на 2 участника, наричани нодове. Създава се баланс между тях и трансакциите се рефлектират. Никой не може да измами, благодарение на криптографски функции, които се финализират със сетълмънт в блокчейна.

Ето пример как работи: Анн желае да заплати услуга за виртуален сървър на VPS.BG чрез Lightning Network и получава LN invoice, който е описан с хеш код или с QR код, в които се съдържа пълната информация за плащането. Не е задължително Анна да има отворен канал към VPS.BG, за да плати, достатъчно е да има отворен канал към друг човек, например Борис и така плащането ще се рутира през няколко канала в мрежата. Всичко това става автоматично и без нужда от допълнителни действия. Плащанията са изключително бързи и почти безплатни.

Надяваме се, че и вие сте развълнувани толкова, колкото ние. Имаме свои рутиращ нод и ако желаете, можете да отворите канал към нас:

03b4f01dd3aa400ec19e63fb52aabc86d48cb54c147525f1a04e6e9d128fdb1910@87.120.8.88:9735

Освен, че това помага за развитието на мрежата, ще можете да плащате своите услуги директно!

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод