Наказания от Google

Кои правила да следваме, за да избегнем наказания от Google

6 минути четене

Какво представляват наказанията от Google и какво предизвиква активацията им?

Всички администратори се стремят да позиционират високо в резултатите на търсачките сайтовете си, някои от тях използват и не особено коректни методи, за да достигнат първите позиции, за това Google въвежда алгоритми, които да следят за подобни нечестни практики. 

Наказанията на Google налагат ограничения върху сайтовете, като ограничават видимостта им в търсачките или драстично намаляват трафика към тях.

Как да разберем, че сайтът ни е с наложено наказание?

Ако бъдат наложени рестрикции върху сайта ви от някой от алгоритмите на Google, то вие веднага ще усетите осезаем спад в трафика и видимостта му в търсачката. 

За да следите представянето на сайта ви и позициите му в търсачката, използвайте Google Search Console.

Кои са най-популярните наказания от Google?

Едни от най-популярните алгоритми на Google са Panda, Penguin, Hummingbird.

Panda

Алгоритъмът Panda е основната причина всички да се стремим да създаваме качествено и релевантно съдържание. Той следи за дублирано или некачествено съдържание и цели да позволи на сайтове с достатъчно добро и уникално съдържание да излязат на предните позиции в Google. 

Най-често той реагира при: 

Penguin

Алгоритъмът Penguin има за цел да следи за сайтове нарушаващи правилата на Google, като използват неестествени анкор текстове на входящи връзки идващи от други сайтове, нечестни тактики, които целят по некоректен път да заблудят търсачките използвайки прекомерно ключови думи или фрази в съдържанието, сайтове съдържащи спам. Той цели да подпомогне действието на своя предшественик Panda и да филтрира некачественото съдържание, допускайки до първите позиции в резултатите на търсене само качествени сайтове, които носят стойност и са релевантни към темата, която засягат.   

  • Връзки от сайтове с ниско качество и/или наличие на спам

  • Връзки от сайтове създадени само за линкове (сателитни сайтове)

  • Връзки от неподходящи сайтове

  • Връзки, които очевидно са платени

  • Връзки с анкор текст, който е прекалено оптимизиран

  • Сайтове с лошо потребителско преживяване

  • Скрити връзки водещи до външни сайтове

Hummingbird

Hummingbird алгоритъмът е подобрение на търсачките в посока показване на релевантна към търсенето на потребителя информация. Към днешна дата търсещите машини са се развили до такава степен, че успяват да разберат дори лемата на думите, което е основната форма на дадена дума. Тоест те разбират членуване, множествено число, род и т.н. За това не се налага използването на всевъзможни ключови думи с едно и също значение.Той е и причината все повече “да се пише за хората”, вместо за машините. Прекомерната употреба на определена ключова дума отпада. Необходимо е да се създава добре написано, смислено съдържание, в което се използват множество синоними и фрази свързани с целевата ключова дума. По този начин нивото на съдържанието публикувано в сайтовете се подобрява значително и хората успяват да получат полезна информация, когато търсят нещо в търсачките.

Алгоритъмът Колибри следи за прекомерна употреба на:

• Определени ключови думи и точно съвпадение на термина

• Прекомерна употреба на ключови думи в общия обем на съдържанието

• Лошо потребителско преживяване

Как да избегнем наказанията от Google?

Често проверявайте за нови ъпдейти правилата на Google Webmaster Guidelines.

  • Трябва да проверявате редовно всичките си връзки и съдържание

  • За да избегнете нови проблеми, следете за актуализации в правилата на Google

  • Когато правите реклама за сайта си и нови афилиейт партньорства, обмисляйте добре партньорствата си и никога не избирайте съмнителни практики

  • Уверете се, че имате SSL сертификат, за да запазите уебсайта си добре защитен

  • Използвайте качествен уеб хостинг

  • За да възстановите домейна си след наказание - изпратете искане за преразглеждане, след като сте коригирали всички предишни проблеми

Как да възстановите репутацията на своя домейн?

Ако бъдете санкционирани, не е лесно да възстановите репутацията на вашия домейн и да започнете да се показвате отново в търсачките, но това не е невъзможно. Тук ще споменем някои от най-честите причини за наказания, които трябва да проверите и да подобрите в уебсайта си, но това не е задълбочен урок по темата и няма да ви даде пълен списък на възможните причини за рестрикции на даден уебсайт, защото всеки случай е различен и може да изисква допълнително проучване или продължителна комуникация с екипите на Google.

Има два вида наказания, които можете да получите - ръчно наказание, което се налага от екипа на Google за спам и такова, което самия алгоритъм автоматично задейства, при нарушение на някое от правилата.

Ръчно наказание

През конзолата Google Search Console, може да проверите, дали имате известие за съобщение от екипите на Google. При наложено наказание ще получите писмо, с което ще бъдете информирани каква е причината за рестрикция над вашия домейн и как да възстановите репутацията на своя домейн.

Автоматично наказание, задействано от алгоритъма на търсачката

За да разберете какъв е видът наказание, ще трябва да проучите много точно кой е бил моментът, в който е настъпил спад на трафика и да ревизирате всички дейности, които сте извършвали на уебсайта си по това време. Различни са причините, поради които може да бъде наложена рестрикция, но едни от най-популярните причини са наличието на линк от съмнителен сайт, който алгоритъмът не харесва, некачествено или дублирано съдържание, което трябва да премахнете или пренапишете, така че да бъде уникално и др.

Заключение

Ако не сте запознати с даден закон, това не ви оневинява. Същото е и с търсачките - незнанието за правило няма да ви спаси от наказание. Ето защо винаги трябва да се информирате за последните промени в постоянно развиващите се алгоритми.

Има много полезни уебсайтове, в които можете да намерите тонове информация по темата, но в Google Developers Guidelines ще намерите официална и добре структурирана информация, така че я следете.

Пишете полезно съдържание за читателите на уебсайта ви, старайте се всички връзки към него да бъдат от сайтове с добра репутация.

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод