15 идеи за онлайн бизнес

15 минути четене

Напоследък все по-често чуваме за така модерните онлайн бизнеси и успехите на техните основатели. Вероятно много от вас са си задавали въпроса какво наистина е необходимо, за да стартираш собствен дигитален бизнес и какъв е модела на създаването и управлението му. В тази поредица от статии ще разгледаме някои от най-популярните такива, без да твърдим, че сме засегнали всички възможни ниши на предлагане и търсене. В следващите статии ще обхванем и стъпките, необходими за развитието на един бизнес, след избора на ниша и продукт. 


За успеха и създаването на всеки от изброените в тази статия бизнеси са необходими няколко ключови инструмента, които се използват за създаването и популяризирането на всяка компания, която действа в дигитална среда, а именно:

  • Добър уеб Хостинг

  • Бърз и лесен за навигиране уебсайт

  • Дигитален маркетинг обхващащ всички направления - SEO, Content, Google Ads и др.

 

Проучване и анализ

Преди всичко останало е много важно да се направи задълбочено проучване на пазара и да се анализират нуждите на потребителите в различните сектори. Да се намери тяхната болка и съответното решение, за да може продукта или услугата, която предлагате да бъде наистина успешна и да не загубите време и средства в развиване на нещо, което из начало няма потенциал.

 

Изберете продукта / услугата, която ще продавате

Дигитален бизнес 

Има много дигитални услуги, които може да се предложат на пазара, необходимо е да прецените какви умения имате и с какво искате да се занимавате, за да може все пак това, на което посвещавате своето време, да ви доставя удоволствие.

Тук ще изброим някои дигитални услуги, които се предлагат на пазара и биха могли да бъдат развити в доходоносни бизнеси, стига да имате умения и знания в различните сфери на работа.

 

VA - Виртуален асистент

Виртуалните асистенти стават все по-популярни с напредването на технологиите и все по-наложителната дигитализация на всеки един бизнес. Дейността, която извършват е свързана с административните процеси и клиентска поддръжка във фирмите. Общо взето професията не се различава от Административните асистенти, които работят в офис с друго, освен че се извършва дистанционно, което от своя страна би спестило на компаниите разходи за офис пространство.

Ако имате опит в Административните дейности няма да ви бъде трудно да създадете своя малък бизнес, като VA, нуждата от дигитално грамотни хора нараства с огромни темпове. Много бизнеси свиват своите екипи и биха се възползвали от почасова помощ, а други се пренасочват в онлайн среда, така че не отлагайте, а бързо хванете гребена на вълната, преди пазара да се е пренаситил с компании предлагащи услугата.

 

Графичен дизайн

Графичните дизайнери стават все по-търсени и ценени специалисти. Всяка компания има нужда от визуални материали, било то за дигиталното присъствие на бранда или физически печатните материали, които използват. Отново нуждите на фирмите могат да бъдат различни. Възможно е да искат някой да им помага почасово или да имат проект, с който екипа им да не може да се справи в срок, поради прекалено големия обем на работа и да имат нужда някой да се включи временно, за изпълнението на подобни не регулярни проекти. Както сами се досещате в подобна ситуация гост графичен дизайнер би бил много подходящ, тъй като няма да има нужда от назначение, а и би издал фактура за извършена дейност, което е още едно предимство за бизнеса.

 

Дигитален маркетинг

Специалистите в дигиталната реклама са изключително популярни, ценени и търсени. Всяка компания, искаща да се наложи, като специалист в областта си на работа и да достигне до възможно най-голям брой хора се нуждае от човек или екип, който да управлява дигиталното ѝ присъствие, да движи рекламите и да развива стратегията за достигане на повече потенциални клиенти бизнеса. 

Тук отново възможностите за развитие са безкрайни. От почасова работа за малкия бизнес, до включване в екипите на големи компании, дигиталните специалисти могат да помогнат на своите партньори, както дългосрочно, така и по проект. За това, такъв тип дигитален бизнес е много популярен и би се отплатил добре, ако вие сте любопитен и постоянно развиващ се човек, който не спира да учи и да бъде в крак с последните промени в индустрията.

Няма да пропуснем да отбележим, че всичко в дигиталния свят се развива с много големи темпове и начина на работа и правилата за изпълнение днес, могат да бъдат коренно различни утре, за това е важно дигиталния специалист да внимава и да следи тенденциите и промените, за да не навреди на своите клиенти и да изгуби доброто си реноме и доверието на клиентите си. 

 

Тук ще вметна, че дигиталния маркетинг има различни направления и е необходимо да имате добро цялостно разбиране за това как той работи, тъй като всичко е взаимосвързано. Хубаво е да се насочите в една определена ниша, било то SEO, развитие на социални мрежи, платена реклама в Google или пък писане на съдържание. Всяка от тези ниши може да бъде различен бизнес, който е свързан с дигиталния маркетинг и реклама. Възможно е, да се свържете с колеги, занимаващи се с всяко едно от изброените направления и да създадете заедно компания, която предлага на клиентите си цялостна услуга за дигитален маркетинг. Повече по темата, свързана с дигиталния маркетинг може да прочетете в статията, касаеща “Как да пишем успешни SEO оптимизирани блог постове през 2021”.

 

Инфлуенс маркетинг

Инфлуенсърите набират все по-голяма популярност и макар тази професия да не се взима много на сериозно от голяма част от хората, тя може да бъде изключително доходоносна. Хората вярват на индивиди, много повече отколкото на компании. Това прави и нишата толко атрактивна за реклама от страна на много големи компании. Ако успеете да създадете добър имидж за себе си, да привлечете последователи, които ви вярват и им носите добавена стойност, много фирми ще поискат да работят с вас. По този начин вие ще се превърнете в “Посланик” на техния бранд и ще подобрите разпознаваемостта му и доверието в него от страна на клиентите.

Нека обаче не създаваме илюзорна представа за тази нова професия. Не е никак лесно да се превърнеш в успешен инфлуенсър и да развиеш себе си, като успешен бранд. Изискват се много познания в областта, в която искате да се наложите и в дигиталния маркетинг. Ежедневната работа по развиване на социалните ви канали, постоянството и уменията необходими за това могат да бъдат изтощителни. Присъствието в публичното пространство също не трябва да бъде пренебрегвано. И всичко това е подплатено с много нови знания и постоянно развиване в областта на дигиталния маркетинг. Ако искате да се занимавате с тази необикновенна и динамична професия е по-добре да започнете веднага, защото ще ви отнеме много време да достигнете ниво, в което наистина да се издържате от нея. 

 

Създаване на уебсайтове

Не е необходимо да имате много задълбочени технически познания, за да започнете да създавате и поддържате уебсайтове. Има много платформи, които позволяват създаването на функционални, модерни и добре изглеждащи онлайн магазини или бизнес сайтове. Ако посветите достатъчно време на това да се запознаете из основи с някоя от тях, ще можете да предложите на вашите бъдещи клиенти, както изграждане, така и поддръжка на подобен вид уебсайт.

 

Дигитални курсове

Ако имате познания в някоя сфера, в която смятате, че наистина сте добри, макар тя да не е бизнес ориентирана, а по-скоро за забавление и личностно развитие. Може да започнете да правите онлайн курсове, които да предлагате на своите клиенти с цел забавление и подобрение на практическите им умения. Курсовете могат да бъдат от различно естество, ще се спра само на някои от възможностите:

  • Езикови

  • Развиване на дигитални умения

  • Арт класове

  • Занаятчийски 

  • Строителни 

  • Личностно развитие

 

Уебхостинг бизнес

Макар да не е много популярен, бизнеса с препродаване на уебхостинг би могъл да бъде много печеливш. За да управлявате своята компания успешно е необходимо да имате добри познания в системната администрация. При този модел вие не притежавате физическия сървър, а сте го взели под наем от хостинг компания, която предлага сървъри под наем.

Това, което ще може да предложите на клиентите си са различни хостинг планове и услуги свързани с поддръжката им. За да сте конкурентни на пазара е добре да направите задълбочен анализ на предлаганите услуги в сферата и ценовите им диапазони. Имайки вече представа за това какви са наложените цени и очакваните от клиентите характеристики за услугата може да определите и вашите.

Макар в нишата да има предлагане, не е невъзможно компанията ви да започне да набира популярност, ако клиентите ви остават доволни и работите усилено над своя имидж.

 

Автор на автобиография и мотивационни писма

Конкуренцията става все по-голяма и това да имаш отличаващо те резюме с добре написано мотивационно писмо е ключово при намирането на нова работа. Не всеки умее да пише и структурира информация по начин, който да задържи вниманието на специалистите по подбор на персонала. Има много професионалисти, които се занимават с неща, които са далеч от писането на текстове. Всички те могат да се възползват от услугите на човек или фирма, който е добре запознат с това, което HR- ите търсят и ще напише резюмето ви по професионален начин. 

Ако вие имате познания в сферата на човешките ресурси и сте добри в писането на текстове, които са интригуващи за читателя и можете да структурирате добре информация можете да се захванете с изграждането на бизнес, който да предлага такъв тип услуги.

 

HR или специалист човешки ресурси

Всяка компания има нужда от специалист управление на човешките ресурси, за да могат всички процеси свързани със служителите и да вървят плавно.

Специалистите в областта могат да отговарят за това подбора на служители да се случва бързо и с минимални усилия от страна на отговорните кадри в компанията. Напоследък много от компаниите се обръщат именно към агенции за набиране на кадри. Стига да имате опит в подбора на кадри и комуникацията с хора, да знаете какви въпроси да зададете и как да прецените даден специалист подходящ ли е за определена позиция, вие може да започнете да развивате свой собствен малък бизнес в тази област.

Друг важен момент, който ще отбележим е, че специалистите човешки ресурси могат да спомогнат за това служителите на компанията да се чувстват добре и ценени, да имат към кого да се обърнат при вътрешен конфликт или социален казус, без да се стига до неприятни ситуации.

Друга услуга, която специалистите в тази област могат да предложат на пазара е ТРЗ, което е Труд и Работна заплата. При липса на звено във фирмата, което да отговаря за изчисляването на заплатите и следене на трудовото законодателство, помощта на външна фирма би улеснила в пъти управляващите я.

 

Онлайн бизнеси с физически продукти

Продажбата на физически продукти винаги е била популярна форма на бизнес. При онлайн продажбите на материални продукти има допълнителни усложнения, като логистика, склад, рекламации от страна на клиентите и т.н.

 

Има различни начини да създадете бизнес с физически продукти. Тук отново е от голямо значение да проучите пазара и да прецените какво е най-добре да предложите, но в допълнение трябва да се погрижите за горе изброените проблеми, с които ще се срещнете при създаването на подобен бизнес.  

 

Дропшипинг

Един от най-популярните модели за онлайн продажба на стоки е дропшипингът. При него не е нужно да разполагате с голям капитал, за да започнете да печелите. При този бизнес модел, вие като собственик на онлайн магазин трябва да откриете продукти, които да препродавате онлайн. Те ще бъдат складирани и изпращани от производителя или доставчика на въпросната стока за съответната държава, а вие се явявате като посредник, който набира клиенти и осъществява продажбите. 


За да сте успешни в този бранш е нужно да имате добре работеща информационна система, да знаете как да привличате нови клиенти, да следите добре наличностите и изпълнението на пратките, за да не остават вашите клиенти недоволни и бранда ви да трупа позитивна слава. 

 

Продажба на ръчно изработени продукти

Ако обичате да работите с ръцете си и да създавате интересни и уникални продукти бихте могли да започнете свой собствен бизнес, като продавате продуктите си онлайн. Има много възможности за това, необходимо е само да произведете достатъчно различни и интересни предмети, които да предложите в своя сайт. 

 

Бизнес с тениски с интересни щампи

Ако сте креативни и се справяте добре с дигиталните рисунки можете да създадете свой онлайн бизнес за тениски с уникален дизайн.
Необходимо ще ви бъде, освен креативните дизайни, да се свържете с една или няколко компании, предлагащи услугата печат на тениски. По този начин, независимо къде се намирате ще може да продавате в целия свят. Клиента поръчва дизайна, вие препращате поръчката към фирмата изпълнител, те от своя страна изпращат продукта на клиента.  

 

Продажба на находки втора употреба

Все повече са магазините с находки, които са вече употребявани. Много бизнеси са ориентирани около препродажбата на продукти втора употреба. Има известни брандове, които хората търсят и са готови да платят добри суми за тях, въпреки че продукта може да е употребяван. Въпросните находки често се предлагат на ниска цена в магазините за втора употреба и маржа при подобна продажба е голям. 

 

Това което е необходимо е да изберете подходящ споделен хостинг и да построите своя онлайн магазин. За по-добро налагане на бранда е хубаво да имате лайфстайл блог и да привличате последователи през него и социалните си мрежи, които след това да конвертирате в клиенти. 

 

Куриране на абонаментни кутии

Абонаментните кутии са много популярни сезонни продукти, които набраха популярност в последните години. Те са силно промотирани от различни инфлуенсъри в социалните мрежи. Хората ги харесват, защото им носят настроение и в тях има различни продукти, които вероятно не са пробвали и опитват за пръв път.

За да започнете подобрен бизнес, трябва да изчистите своята концепция, за това какви тематични изненади ще се крият в кутията, която ще окомплектовате, да помислите хубаво за интригуващ дизайн на опаковката, който да пробуди интереса и желанието на клиентите да получат кутията, както и за това по какъв начин ще я представите. Важна е също и частта с промотирането и. Тук в помощ ще ви влязат масовите канали за комуникация и популярни личности в тях, за да споделят за вашия продукт и да пробудят любопитството на клиентите, така че те да поискат да закупят кутията. 

 

Онлайн магазин за цветя

Бизнес базиран на онлайн магазин за цветя с доставки в различни градове може да се окаже печеливш, ако се рекламира достатъчно добре. Независимо на какво разстояние се намираме един от друг понякога искаме да поднесем изненада на близките си хора. Това е трудно, когато живеем в друг град или държава, а повечето магазини за цветя, особено в малките градове не предлагат услуга онлайн плащане и доставка.

Подобен онлайн магазин трябва да има добра реклама и да показва отчетливо в началната си страница, че доставките са възможни и се случват бързо. Необходимо е, разбира се, освен да имате добре работещ и лесен за навигиране уебсайт, да проучите различни методи за доставка и да знаете до коя точка колко време би отнела доставката, както и да предлагате цветя, които издържат по-дълго време свежи.

 

Заключение

В тази статия успяхме да засегнем само някои от многото възможности за започване на онлайн бизнес, както с дигитални, така и с физически продукти. Каквото и да изберете да правите е важно да направите своето проучване и да създадете добре работещ сайт. Той трябва да бъде с лесен за навигиране дизайн. Излишно е да споменавам, че трябва да работите много за утвърждаването на своя бизнес. Изграждането на доверие към бранда и опознаването му от страна на клиентите изисква време, но ще доведе до успех.

Знайте, че всяко начало е трудно, но каквото и да изберете да правите, ако вложите достатъчно усилия, качествени услуги и прозрачни условия - клиентите ще го оценят и ще изберат вас. 

 

Ако намирате тази статия за интересна и ценна, можете да я споделите с общността си в  и .

Абонирай се за нашия имейл бюлетин.

Присъединете се към 5000+ абоната и започнете да получавате полезно съдържание, съвети и отстъпки!

Избери услуга и стартирай за минути!

Конфигуриране
Методи на плащане:
Bitcoin
Lightning Network (Bitcoin)
Litecoin
Карта
Банков превод